Ilustrovaný sprievodca skladbami Beatles

Má skupina The Beatles na hudobnej scéne vôbec konkurenciu? Našli sa v priebehu desaťročí hudobníci, ktorí by sa im v rámci popularity vyrovnali? Zrejme len ťažko. Je až neuveriteľné, ako liverpoolska štvorica neprestáva fascinovať ani v súčasnosti. Akoby bolo ešte stále možné dozvedieť sa o nich viac, ako ponúka množstvo dostupných detailov z ich životov či kariéry.

26.02.2014 09:00
web BEATLES2 Foto:
Alan Aldridge: The Beatles v písních a obrazech / Svojtko&Co. / 2013
debata

V stovkách knižných biografií, dokumentov a programov, ktoré o formácii vznikli, je takmer nemožné sa orientovať. Napriek tomu vyjde raz za čas titul so snahou potešiť fanúšika slávnej kapely netradičným a inovatívnym spôsobom. Ilustrovaná kniha textov The Beatles V písních i obrazech medzi ne patrí. Kto si ju koncom šesťdesiatych rokov obľúbil, toho by mohla potešiť jej aktuálna reedícia.

Keď boli Beatles náboženstvom

Hoci nejde o žiadnu novinku, české vydavateľstvo Svojtko&Co. ponúka o niečo viac, ako obsahoval originál. Dvojkniha z konca šesťdesiatych rokov je doplnená o ilustrácie, niekoľko citátov a vtesnala sa do jednej pevnej väzby. Zmenilo sa aj poradie skladieb. Jej autorom je Alan Aldridge, dlhoročný priateľ skupiny, ktorého cieľom bolo podľa vlastného predslovu vzbudiť u čitateľa obrazotvornosť. „Chcem, aby knižka bola rovnako zábavná pre oči, ako sú albumy Beatles zábavné pre uši. V istom zmysle sú totiž Beatles náboženstvom. Tým, čo hovoria a čo robia, svojich poslucháčov ovplyvňujú.“

Jeho výtvarné stvárnenie piesňového textu podlieha vtedajším trendom a o to lepšie vystihuje atmosféru jednej éry. „Beatles svojou hudbou zachytili chvat dnešného sveta. Verím, že ilustrácie v tejto knižke dokážu zábavnou formou predostrieť vplyv Beatles na životný štýl ich generácie,“ dodal.

Kresby aj citácie

Knihu tvoria štyri základné prvky – text, ilustrácia, fotografia, citát. Skladby sú pozbierané od obdobia prvého albumu, nie sú však kompletné, a najmä z prvej fázy „beatlemánie“ ich mnoho chýba. Oveľa pedantnejšie sa autor venuje druhej polovici spoločnej kariéry slávnej štvorice. Akoby neskoršie, vyzretejšie a experimentálnejšie roky boli samotnému výtvarníkovi bližšie.

Zábavné a poučné zároveň sú aj vybrané citáty. Zväčša opisujú vznik alebo nahrávanie danej skladby, alebo situáciu, v akej sa v konkrétnom období členovia kapely a ich tím pohybovali. „Táto pieseň je o mojich začiatkoch s Yoko,“ vysvetľuje John Lennon pri pesničke Because. „Tento príbeh je o dievčati, ktoré odišlo z domova, a ktorý vyšiel v novinách Daily Mirror. Jej otec tam vyhlásil, dali sme jej všetko, nechápem, prečo odišla. Ale zrejme jej nedali to, čo tak potrebovala, a preto odišla,“ myslel si Paul McCartney pred zverejnením skladby She's Leaving Home.

Najdôležitejšou súčasťou knihy a dôvodom, prečo sa The Beatles V písních i obrazech od iných diel líši, sú však práve ilustrácie. Od pestrofarebných nevinne pôsobiacich obrázkov z britského mestečka, cez komixy, čierno-biele perokresby, podivné psychedelické výjavy až po depresívnejšie a temnejšie scény, prispôsobuje Aldridge skladbe nielen tému, ale aj celkovú atmosféru. Tak ako The Beatles svojim fanúšikom predostreli množstvo svojich hudobných polôh, aj Aldridge ukazuje, čo všetko sa v jeho portfóliu nachádza. A nepôsobí to nasilu. Skĺbiť texty najpopulárnejšej skupiny všetkých čias s priliehavými ilustráciami bolo v roku 1969, keď kniha v origináli vyšla, nepochybne múdrym ťahom. Ani dnes však nestráca na hodnote. A hoci bola v minulosti určená jednej generácii, teraz skôr danú generáciu opisuje. Je jej rozmanitým sprievodcom po slovách, snímkach a výrokoch štvorice, ktorá na seba strháva pozornosť aj päťdesiat rokov od svojho vzniku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #The Beatles #Alan Aldridge