Trilógia E. L. James presiahla sto miliónov predaných kópií

Z trilógie autorky E. L. James - Päťdesiat odtieňov sivej, Päťdesiat odtieňov temnoty a Päťdesiat odtieňov slobody, ktoré prvý raz vydali v roku 2011, sa po celom svete predalo viac ako 100 miliónov kópií.

28.02.2014 09:00
web JAMES Foto:
Autorka E.L. James
debata

Informoval o tom britský portál Digital Spy. Viac ako 27 miliónov výtlačkov si kúpili obyvatelia Veľkej Británie a krajín patriacich k Britskému spoločenstvu národov. Milión kópií sa predalo napríklad v Španielsku, Francúzsku, Nemecku, Brazílii a Holandsku. V USA sa v tlačenej aj elektronickej podobe predalo 45 miliónov kópií.

Podľa úspešnej knižnej predlohy Päťdesiat odtieňov sivej začali vo februári v kanadskom Vancouveri nakrúcať film, v ktorom sa v hlavnej mužskej úlohe, ako multimilionár Christian Grey, predstaví Jamie Dornan. Hlavnú ženskú úlohu, Anastáziu Steelovú, stvárni Dakota Johnson. Vo vedľajších úlohách sa predstavia napríklad Marcia Gay Harden, Rita Ora, Dylan Neal, Max Martini, Eloise Mumford alebo Victor Rasuk. Film režíruje Sam-Taylor Johnson podľa scenára Kelly Marcel. Hotový film by sa mal do kín by dostať cez valentínsky víkend v roku 2015.

Príbeh románu Fifty Shades of Grey: Päťdesiat odtieňov sivej sa sústredí na vzťah nevinnej študentky Anastázie Steelovej a multimilionára Christiana Greya. Kniha zaujala a podnietila sexuálne fantázie miliónov žien, a tak si vyslúžila aj záujem o filmové spracovanie. Autorka E. L. James pôvodne písala príbeh ako anonymná fanúšička upírskej ságy Twilight a postupne ho zverejňovala na fanúšikovských stránkach pod názvom Master of Universe. Hlavné postavy sa volali rovnako ako tie z Twilightu – Edward Cullen a Bella Swan. James svoje dielo neskôr prepracovala, rozšírila, premenovala a rozdelila na tri časti. Román obsahuje explicitné erotické scény s BDSM praktikami, s ktorými Anastázia súhlasí, aby mohla byť Christianovou partnerkou. Knihy vyvolali búrlivú diskusiu plnú protichodných názorov, no medzi ženami sú mimoriadne populárne. Všetky tri časti vyšli aj v slovenskom preklade.

debata chyba
Viac na túto tému: #Päťdesiat odtieňov sivej #E. L. James #Päťdesiat odtieňov temnoty #Päťdesiat odtieňov slobody