Gramotnosť prežitia

V názve tejto knihy sa hovorí o "gramotnosti" a o "prežití" - o dvoch pojmoch, ktoré zaväzujú - a možno aj zväzujú -, ale nemýlia. Pri výbere autorov a ich maloplošných textov sme sa sústredili na to najdôležitejšie: aby bol dotyk naozaj tou najkratšou vzdialenosťou od napísaného k prečítanému.

05.03.2014 00:00
anotka GRAMOTNOST Foto:
Kolektív: Gramotnosť prežitia
debata

Štyridsaťosem poviedok má na svedomí Veronika Šikulová, Ján Púček, Daniel Hevier, Jana Juráňová, Miroslav Brück, Ján Litvák, Ivan Korman, Daniela Kapitáňová, Dušan Dušek a Dušan Mitana.

Poviedky s rodokmeňom rôznosti, tolerantne spolu-nažívajúce v knihe Gramotnosť prežitia, túlali sa po cestách i necestách prechodných bydlísk; túlali sa – a dotúlali. Je ich štryridsaťosem; ani o jednu viac, ani o jednu menej. Mágiu číselných pravdepodobností v tom nehľadajte. A keď porátate na prstoch pravej a ľavej ruky počet v knihe prítomných autorov, dostanete sa k číslu desať. Je to síce ľahko zapamätateľný počtový údaj, ale nepovie nič zaväzujúce. Len tak na okraj môžeme prezradiť, že všetkých desať poviedkárov píše zodpovedne gramotne a každá z tu uverejnených poviedok je naozaj dotykom skracujúcim aj tú najkratšiu vzdialenosť. A o to nám išlo. Keď práve teraz, v tejto chvíli uvidíte vzduchom letieť sivé vtáčie pierko, buďte si istí, že to nie je len tak. Znovu ho nájdete vznášať sa alebo krkolomne padať v niektorej z prečítaných poviedok. A možno v každej z nich.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Púček #Gramotnosť prežitia #Veronika Šikulová #Daniel Hevier #Jana Juráňová