Zadržali Japonca, ktorý zničil stovky kníh o Anne Frankovej

Viac ako tristo výtlačkov autobiografickej knihy Denník Anny Frankovej a iných kníh s blízkou tematikou padlo v Japonsku v posledných mesiacoch za obeť vandalizmu.

17.03.2014 16:31
Anna Franková Foto:
Záber z britského filmu Denník Anny Frankovej, ktorý v roku 2008 nakrútil režisér Jones Jon.
debata

Denník dospievajúceho dievčaťa, ktoré sa skrývalo pred nacistami, a ďalšie knihy o osude tej istej hrdinky muž vyhľadával vo verejných knižniciach v okolí Tokia. Ich exempláre následne systematicky ničil. Polícia už vandala zadržala a v súčasnosti preveruje jeho motív. Nevylučuje možnosť, že trpí mentálnymi problémami.

Muža, ktorého meno dosiaľ japonské úrady nezverejnili, nezatkli po prvý raz. Len pred nedávnom ho predviedli na policajnú stanicu po tom, čo v jednom z tokijských kníhkupectiev bez povolenia vylepoval plagáty. Tentoraz však čelí omnoho vážnejším obvineniam – údajne od januára zničil viac ako tristo verejne dostupných kníh o holokauste. Veľkú časť z nich tvorili exempláre Denníka Anny Frankovej, ktorý je považovaný za jednu z najsilnejších osobných výpovedí o zverstvách, ktoré nacisti páchali na európskych Židoch.

Hoci je čin 36-ročného nezamestnaného Japonca zrejme len ojedinelým incidentom, v krajine vychádzajúceho slnka aj na medzinárodnej úrovni vyvolal mnohé otázniky. Je azda dôkazom, že sa v Japonsku nebezpečne rozmáha pravicový extrémizmus? Muž sa údajne dosiaľ priznal k zničeniu „len“ dvadsiatich troch kníh – je teda možné, že nekonal sám?

Na citlivú kauzu ešte pred zadržaním páchateľa stihli zareagovať pracovníci tokijskej izraelskej ambasády, ktorí dotknutým knižniciam darovali 300 nových výtlačkov kníh o Anne Frankovej. Peleg Lewi, zástupca vedúceho misie na izraelskej ambasáde, pre médiá počas tlačovej konferencie povedal, že verí v ojedinelosť tohto vandalizmu, ktorý určite nereprezentuje pocity širšej japonskej spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio #Denník Anny Frankovej