Anasoft Litera pozná svojich finalistov

Sedem sugestívnych príbehov a sedem ženských hrdiniek postavených zoči-voči úzkosti. Kniha Toxo autorky Ivany Dobrakovovej, ktorá zvíťazila v súťaži denníka Pravda Kniha roka, sa objavila aj medzi nomináciami na Anasoft Litera. O prestížne literárne ocenenie s ňou súperí ďalších deväť autorov.

02.04.2014 16:46
33 ANASOFT Foto:
O víťazstvo v súťaži Anasoft litera bojuje desať autorov.
debata

Ktorá z minuloročných kníh slovenských autorov je tá najlepšia? Odpoveď na túto otázku si už od roku 2006 kladie ocenenie Anasoft Litera. Mená tohtoročných finalistov sú od stredy známe. O desiatich finalistoch rozhodovali literárny vedec Fedor Matejov, prekladateľka Renáta Deáková, literárny vedec Marcel Forgáč, básnik a prekladateľ Zbigniew Machej a literárny vedec Peter Zajac.

"V tomto ročníku bolo viacero próz, ktoré sa týkajú kultúry pamätí, majú spomienkový charakter a čo je zaujímavé, ich autormi nie sú len starší spisovatelia, ale aj mladí,“ znelo vyhlásenie poroty. "Pomerne veľa textov vytvára momentky súčasného sveta. Žánrová literatúra priniesla tiež veľmi zaujímavé prózy, ktoré reflektujú drsnosť súčasnej spoločnosti. Práca poroty bola pokusom vybrať z neprehľadnosti trhu potenciálne inšpiratívne prózy pre čitateľa.“ Do užšieho výberu sa cez prvé kolo dostalo päť mužských autorov a päť ženských autoriek. Mnohí z nich sa už o ocenenie uchádzali, patrí medzi nich aj Dušan Dušek, ktorý bol finalistom v roku 2007 aj 2011.

„Adam a Škorica sa objavovali v niekoľkých mojich knižkách. A znovu sa prihlásili. Tak som si povedal, že by to mohla byť šanca – uzavrieť túto tému a dať všetko pod jednu strechu,“ povedal na margo svojho aktuálneho románu Melón sa vždy smeje. V rozhovore pre Pravdu sa vyjadril, že ocenenia nie sú dôvodom, prečo píše, ide skôr o pridanú hodnotu, ktorá poteší. Na koho mene sa nakoniec porota zhodne, bude známe v druhom kole v septembri 2014. Laureát získa okrem prestíže aj finančnú prémiu 10-tisíc eur. Už tradičnou súčasťou Anasoft Litery budú okrem autorských čítaní finalistov literárnej ceny aj koncerty, diskusie, film, divadlo a program pre stredné školy.

Finalisti Anasoft litera 2014

Jaroslava Blažková: To decko je blázon (Vydavateľstvo Q111)

Ivana Dobrakovová: Toxo (Marenčin PT)

Dušan Dušek: Melón sa vždy smeje (Slovart)

Jana Juráňová: Nevybavená záležitosť (Aspekt)

Uršuľa Kovalyk: Krasojazdkyňa (Divadlo bez domova)

Maroš Krajňak: Informácia (TRIO Publishing)

Lukáš Luk: Záhada Považského bula (Petrus)

Tomáš Varga: Grázel (Koloman Kertész Bagala)

Pavel Vilikovský: Prvá a posledná láska (Slovart)

Svetlana Žuchová: Obrazy zo života M. (Marenčin PT)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anasoft litera #Dušan Dušek #Ivana Dobrakovova