Cenu Magnesia Litera získal sprievodca protektorátnou Prahou

V utorok 8. apríla sa uskutočnilo slávnostné odovzdávanie prestížnych českých literárnych ocenení Magnesia Litera. Na tohtoročnom trinástom ročníku dvakrát zabodovala kniha Jiřího Padevěta Průvodce protektorátní Prahou. Tú na základe hlasovania 300 kritikov, akademikov a kníhkupcov ocenili ako Knihu roka 2014. Zvíťazila aj v kategórii literatúry faktu.

09.04.2014 16:26
debata
Cenu Magnesia Litera získal sprievodca... Foto: Academia
Sprievodca protektorátnou Prahou Cenu Magnesia Litera získal sprievodca protektorátnou Prahou

Takmer 800-stranová publikácia prináša detailný pohľad do atmosféry Prahy v čase nacistickej okupácie. Obsahuje informácie o miestach spojených s odbojovými pracovníkmi, protižidovskou perzekúciou, s činnosťou nacistického potlačovacieho aparátu alebo kolaborantských organizáciách. Zachytáva aj dobové každodennosti a kultúrne aktivity. Padevět pre portál iDnes.cz uviedol, že ho nominácia na Literu prekvapila. „Snáď to signalizuje, že nás nedávna minulosť stále zaujíma a je pre nás dôležitá,“ prezradil autor, ktorý zároveň dodal, že na publikáciu chce nadviazať ďalšou s názvom Průvodce Prahou stalinistickou.

Cenu čitateľov získali memoáre Zdeňka Svěráka Po strništi bos. Objavom roka sa stali zápisky lekára z Afriky a Haiti, ktoré vyšli pod názvom Tichý dech. V prozaickej kategórii zvíťazila kniha Emila Hakla Skutečná událost. Ten si cenu odniesol už v roku 2003 za dielo O rodičích a dětech. Literu za knihu pre deti a mládež získali Ondřej Buddeus a David Böhm a ich dielo Hlava v hlavě. V kategórii nakladateľský počin bodoval projekt českej historiografie Velké dějiny zemí koruny české, ktorý vydavateľstvo Paseka začalo vydávať v roku 2008. Celkovo obsahuje už viac ako 14-tisíc strán, na jeho tvorbe sa podieľali desiatky českých historikov.

Prehľad víťazov a víťaziek cien Magnesia Litera 2014:

Magnesia Litera – Kniha roku: Jiří Padevět – Průvodce protektorátní Pra­hou

Litera za prózu: Emil Hakl – Skutečná událost

Litera za poéziu: Kateřina Rudčenková – Chůze po dunách

Litera za nakladateľský čin: Velké dějiny zemí Koruny české

Litera za prekladovú knihu: Péter Esterházy – Harmonia caelestis (z maďarčiny preložil Robert Svoboda)

Litera za knihu pre deti a mládež: Ondřej Buddeus, David Böhm – Hlava v hlavě

Litera za literatúru faktu: Jiří Padevět – Průvodce protektorátní Pra­hou

Litera pre objav roku: Jan Trachta – Tichý dech

Cena čitateľov: Zdeněk Svěrák – Po strništi bos

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #Magnesia Litera #literárne ceny #protektorát