Umberto Eco: Vyrobiť si nepriateľa a iné príležitostné písačky

Zbierka trinástich esejí je pomenovaná podľa prvej z nich, v ktorej sa venuje mimoriadne aktuálnej téme – potrebe určitej spoločnosti mať svojho nepriateľa a vytvoriť si jeho obraz. Jej skutočným názvom by však mal byť skôr jej podtitul, čiže „príležitostná spisba“.

10.04.2014 05:00
debata
Umberto Eco:
Vyrobiť si nepriateľa a iné... Foto: Slovart
Umberto Eco: Vyrobiť si nepriateľa a iné príležitostné písačky Umberto Eco: Vyrobiť si nepriateľa a iné príležitostné písačky

Príležitostnú spisbu robí príležitostnou fakt, že autor zvyčajne nemal v úmysle zaoberať sa takou alebo onakou témou, ale priviedla ho k tomu výzva, aby sa zapojil do série rozhovorov. Tieto Ecove texty sa preto vyznačujú tematickou rôznorodosťou, ktorá siaha až k mladíckym literárnym láskam a pokračuje otázkami poetiky alebo etiky medicínskeho výskumu až po predstavenie jeho vlastnej autorskej tvorby.

Umberto Eco (1932) je významný taliansky filozof, estetik, literárny vedec, semiológ a spisovateľ. Narodil sa v Alessandrii, spolupracoval s talianskou verejnoprávnou televiziou RAI, neskôr pôsobil ako redaktor vo vydavateľstve Bompiani a v rokoch 1971 – 2007 prednášal na univerzite v Bologni. Je autorom šiestich románov, početných esejistických, odborných i popularno-náučných textov, a ako sám najčastejšie uvádza, z moderných literátov ho najväčšmi ovplyvnili James Joyce a Jorge Luis Borges. Jeho romány sa zvyknú označovať za intertextuálne v tom najširšom význame slova.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #esej #Umberto Eco #nepriateľ