Brutalita ako recept na úspech

Ak plánujete napísať úspešnú modernú kriminálku, tu je niekoľko tipov. V prvom rade by mala mať nálepku "len pre silnejšie povahy", lebo predstavu mumifikovaných tiel na smrť utýraných detí neznesie každý. Nemožno zabudnúť na poriadnu dávku psychológie, poodkrývajúcu dušu psychopatov, ktorých sú v súčasnosti najmä v Škandinávii plné ulice. Vety musia byť stručné a úderné. A na záver každej krátkej kapitoly je potrebné čitateľa za každú cenu zneistiť. Ako keby nevedel, že vrahom bude niekto dôverne známy.

24.04.2014 14:27
Erik Axl Sund - Havranie dievča Foto:
Erik Axl Sund - Havranie dievča
debata

Podľa tejto vyfabulovanej poučky pravdepodobne postupovala dvojica autorov, ktorí si hovoria Erik Axl Sund. Ich debut Havranie dievča má byť prevratným dielom severského krimi. No buď je trh s podobnými knihami preplnený, alebo je z románu skutočne až príliš cítiť kalkul. Alebo oboje.

Desivé spomienky a pohnutá minulosť

Obchod s deťmi, pedofília, detské vojská v Afrike, znásilnenia, brutálne vraždy, týrania a minulosť, ktorá ako cez pijak presiakava do ďalších činov hlavných antihrdinov. To všetko rieši Jeanette Kihlbergová. Policajtka nie je v kolektíve obľúbená, vie sa však do prípadu zahryznúť na úkor svojej rodiny a inak to nie je ani po ohlásení prvého mŕtveho telíčka. Chlapec leží vo vreci na odpadky a šokujúci je najmä spôsob jeho smrti. Dlhodobo ho týrali, znásilňovali, podávali mu drogy, odrezali mu genitálie a nakoniec zabalzamovaného odhodili do kríkov. Neuveriteľný je aj fakt, že dieťa nikto nehľadá. Nevie sa, odkiaľ prišlo, ani prečo sa jeho život skončil práve takýmto spôsobom.

Čitateľ to však už tak trochu tuší. A zatiaľ čo Jeanette na niekoľkých stranách rieši svoje krachujúce manželstvo, ďalšie kapitoly kníh odkrývajú iné hrozivé príbehy. Jedným je pohnutý osud Victorie Bergmanovej, pohlavne zneužívanej vlastným otcom. Niečo z jej života sa dozvedáme prostredníctvom stretnutí so psychologičkou Sofiou Zetterlundovou, mozaiku dotvárajú jej vlastné desivé spomienky.

Je tu aj tínedžer Samuel Bai zo Sierry Leone, bývalý detský vojak poznačený rozdvojením osobnosti. A v nemocnici sa obesí známy pedofil z vyšších kruhov. Ľudia, ktorých detstvo poznačili tie najkrutejšie udalosti, sa vynárajú z ulíc a je zrejmé, že práve jeden z nich bude vrahom chlapcov, ktorí nikomu nechýbajú.

Známy príbeh

Ústredný motív Havranieho dievčaťa sa pohybuje na hrane znesiteľnosti, ale už pri úvode je zrejmé, že ide o hlavný zámer autorov. To, čo na prvý pohľad pôsobí šokujúco, však nakoniec vôbec nie je také hrozivé. Lebo hoci má byť kniha jednou z tých, pri ktorých „sa napätie dá krájať“, nepodarilo sa jej napriek množstvu zvráteností tento atribút splniť. Havranie dievča je čítavé, ale akoby mu chýbala potrebná gradácia, ktorá je dôsledkom spisovateľských zručností. Brutalita a pokus o originálne literárne spracovanie nezachránili knihu od toho, že posledná tretina, v ktorej je už vlastne isté, kto za vraždami stojí, pôsobí zbytočne zdĺhavo. Podobne zbytočný je aj nejasný záver, ktorého jediným cieľom je prilákať čitateľov k druhému a tretiemu pokračovaniu. Výraznejším plusom je azda len opis minulosti vraha, i keď nemožno hovoriť o hlbšej sonde.

Akoby sa dvojica Erik Axl Sund rozhodla preexponovať všetky znaky fenoménu severského krimi, ktoré vyniesli úspech autorom ako Jo Nesbo, Lars Kepler alebo spomínaný Stieg Larrson. Je to ešte údernejšie, ešte viac nabité dianím a najmä ešte brutálnejšie ako to, čo sme mali možnosť čítať už skôr. Snaha prekvapiť, šokovať a zaujať sa však nepodarila úplne. V princípe totiž ide o ten istý, známy príbeh s rovnako známym, akože prekvapujúcim, rozuzlením. A všetko okolo toho pôsobí, bohužiaľ, len ako kalkul.

Hodnotenie Pravdy: 2/5

Havranie dievča / Erik Axl Sund / preklad: Jana Melichárková / Ikar, 2014

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná recenzia #Erik Axl Sund - Havranie dievča #Erik Axl Sund