Bratislavské kultúrne centrá ožijú literatúrou

V poradí už 9. ročník literárneho festivalu Anasoft litera fest sa začína už v pondelok 12. mája. Okrem autorských čítaní či diskusií ponúkne aj koncerty, divadlo alebo film. Súčasťou festivalu bude aj Noc literatúry. Počas nej budú v stredu od 18. h známe osobnosti čítať európsku literatúru na rôznych atraktívnych miestach.

12.05.2014 09:00
Hana Foto:
Na záver festivalu vystúpi Kremnické divadlo v podzemí s adaptáciou satirického románu Pavla Taussiga Hana zasadeného do 50. rokov minulého storočia.
debata

Festival otvorí dnes o 14. h workshop kreatívneho písania určený študentom stredných škôl. V KC Dunaj ho povedie finalista ceny Anasoft litera z roku 2010 Laco Kerata. Na festivale sa však postupne predstavia aj aktuálni finalisti tejto literárnej ceny. Zo svojich diel budú postupne počas týždňa čítať Ivana Dobrakovová, Dušan Dušek, Jana Juráňová, Uršuľa Kovalyk, Maroš Krajňak, Tomáš Varga, Pavel Vilikovský a Svetlana Žuchová. Na festivale budú chýbať iba finalisti Jaroslava Blažková a Lukáš Luk.

Festival ponúkne diskusie na viaceré zaujímavé témy. V pondelok o 18. h budú v KC Dunaj diskutovať spisovateľ Peter Krištúfek či ilustrátorka Daniela Olejníková o crowfundingu. Ide o relatívne nový fenomén v spôsobe získavania peňazí na najrôznejšie projekty. „Metóda financovania vznikajúceho projektu prostredníctvom malých súm od veľkého počtu ľudí prenikla už aj do knižného priemyslu. Je to veľká šanca pre ambiciózne tituly, ktoré nechcú byť odkázané len na neistú podporu grantových schém či solventnosť vydavateľa. Čo sa však môže udiať s knihou, ktorú spolufinancuje jej budúci čitateľ?“ vysvetľujú organizátori tému diskusie.

Spisovateľka Monika Kompaníková, kníhkupkyňa Marta Šáteková či Tibor Hujdič z internetového kníhkupectva pre deti sa budú v utorok o 18. h v Artfore rozprávať o detskej literatúre. "Viacerí autori si od kníh pre dospelých viac-menej odskočili k rozprávkam. Písanie pre deti má však isté špecifiká, ktoré treba dodržať. Na diskusii sa budeme rozprávať o tom, či sa dá ľahko napísať kniha pre takého náročného čitateľa, akým je dieťa,“ povedala dramaturgička festivalu Jana Ondiková.

Počas ďalších festivalových dní budú témou diskusií aj filmové adaptácie slovenských próz, o ktorých sa porozprávajú Martin Ciel, Iveta Grófová či Maroš Hečko. A na pretras príde aj literárny snobizmus či angažovanosť v literatúre.

Súčasťou festivalu budú aj viaceré koncerty. V KC Dunaj sa dnes o 21. h predstaví slovenská hudobníčka Ivana Mer, ktorá vystúpi spolu s gitaristom Janom Glembom a huslistkou Andreou Tkáčovou. „Jej éterické piesne sú inšpirované prírodnými živlami. Nejde o prešpekulovanú kompozíciu, ale skôr o čistý hudobný prejav, ktorý sa však veľmi ľahko dostane pod kožu a vyvolá zimomriavky,“ povedala Jana Ondiková. Vo štvrtok o 21.30 zahrá v KC Dunaj domáca formácia Zlokot a v piatok o 19. h sa v Pisztoryho paláci predstaví ukrajinské indie popové duo Zapaska. Naživo ozvučí nemý triler Alexandra Dovženka Aktovka diplomatického kuriéra z roku 1927.

Festival vyvrcholí v sobotu 17. mája v A4 – priestore súčasnej kultúry, kde s divadelnou adaptáciou satirického románu Pavla Taussiga Hana zasadeného do 50. rokov minulého storočia vystúpi Kremnické divadlo v podzemí.

Vstup na všetky podujatia festivalu je zadarmo. Kompletný program nájdete na www.anasoftlitera.com.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #koncerty #Anasoft litera fest #literárny festival