Rád sa nachádza na hrane

Medzi knihami, ktoré boli nominované na Cenu Jána Johanidesa, bola aj nová kniha Ivana Koleniča Morálne pohodlie (vydala Agentúra Signum). V literárnych kruhoch je Ivan Kolenič uznávaný autor a na jeho novú knižku sa čakalo. Napísal zaujímavý text, ktorý vychutnajú predovšetkým "fajnšmekri“ slova.

12.05.2014 14:05
anotka KOLENIC Foto:
Ivan Kolenič: Morálne pohodlie
debata

Jeho próza pripomína rozsiahly gobelín, pôsobiaci vznešene, tkaný v tlmených elegantných farbách, ktoré však vytvárajú plnokrvné a až plebejsky drsné obrazy.

Knižka je predovšetkým o milovaní, a to so všetkými jeho telesnými prejavmi, pomenovaniami a možnými scenériami. Milovanie si totiž vyžaduje aj určitý priestor (pre spisovateľa dobrá inšpirácia) a aspoň dve osoby. Kolenič sa s týmto vďačným námetom pohráva, šťavnato ho rozvíja. Napríklad: "Dievčatá sa rozkošne rozbaľovali, tu sa otvoril živôtik, tam zasvietilo kolienko, Júlia a Miňa kŕmili pažravcov rôznymi lahôdkami…“

Text je požívačný, vonia, chutí, vzrušuje, hemží sa neslušnými slovkami… Básnik píše prózu, ale s básnickou fantáziou, emóciou a voľnosťou. V knižke je niečo z donkichotskej nostalgie, z biblickej pom­péznosti, je tam aj niečo z dekoratívnosti starých rytín. Koleničovi sa podarilo vytvoriť panorámu vízií uvoľnenej (nekontrolovanej) mysle. Celé rozprávanie je však zomknuté reálnym základom, ktorý ponúka rozlúštenie a umožňuje nachádzať v texte aj humor a prízemnú životnú radosť a skúsenosť. Ivan Kolenič nesklamal, zostal verný svojej povesti búrliváka a originálneho tvorcu so špecifickou charizmou (pozri foto z redakčného archívu). Raz sa v rozhovore pre Pravdu vyjadril, že stále má na pamäti apel memento mori! Aj v tejto knihe cítiť jeho obľúbené šponovanie do krajnosti, balansovanie na hrane. Ivan Kolenič sa narodil 22. januára 1965 vo Zvolene. Vyštudoval Strednú umeleckopriemyselnú školu v Bratislave. Z kníh: Prinesené búrkou, Porušenie raja, Ako z cigarety dym.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Kolenič #Morálne pohodlie #Agentúra Signum