Vtáčia búdka slúži ako knižnica

Vtáčia búdka môže plniť aj inú funkciu, ako poskytovať domov operencom. Môže byť aj knižnicou. Presne takou, akú majú už niekoľko týždňov v Tuhári v okrese Lučenec.

12.05.2014 16:00
43 kniznabudka 2x Foto:
Starosta Tuhára Peter Čeman pri vtáčej búdke s knihami
debata

Malá obec s 380 obyvateľmi chcela u ľudí zvýšiť záujem o čítanie kníh, preto sa ich rozhodla požičiavať netradične. Z vtáčej búdky.

Tuhár prevádzkuje už roky obecnú knižnicu, ale záujem o požičiavanie kníh v porovnaní s minulosťou klesol. Knihy vytlačili počítače. Obec v posledných troch rokoch kúpila desiatky nových kníh, stále to však nebolo ono. „Knižnica je otvorená len dve hodiny za mesiac, ale veľa ľudí tam aj tak nechodilo. Rozmýšľali sme, ako ich opäť spriateliť s knihami,“ poznamenáva starosta Peter Čeman. Napokon sa rozhodli, že knihy budú požičiavať nonstop spôsobom, a to z vtáčej búdky. Inšpiroval sa nápadom, ktorý videl v televízi.

„Búdku som zmajstroval sám, moja manželka Henrieta ju potom vymaľovala. Hotové dielo sme osadili na poldruhametrový peň starého stromu, ktorý bol vypílený pre chorobu. Je v strede obce na takom našom námestíčku, kde je zóna oddychu s lavičkami, detskými preliezačkami, autobusovou zastávkou, informačnými tabuľami a neďaleko tečie aj potok,“ vysvetľuje starosta. Do búdky sa zmestí desať až pätnásť kníh. Prvé, pre deti aj dospelých, do nej dali z obecnej knižnice.

Čeman hovorí, že ten, kto si knihu vypožičia, sa na priložený papier zapíše. Aj názov knihy, ktorú si požičal. Namiesto požičaných kníh môžu ľudia priniesť svoje vlastné, ktoré sú už pre nich prebytočné a ležia niekde v kúte. Tým sa aj mení a dopĺňa svojrázny „vtáčí“ knižný fond. Za požičiavanie kníh sa neplatí, ľudia si ich doma nechávajú, kým ich neprečítajú. Zatiaľ sa nestalo, že by niekto búdku či knihu poškodil. Starosta ani nepredpokladá, že sa tak stane. Tuhárčania rýchlo pochopili, že by tým škodili sami sebe. Búdka s knihami ich okamžite zaujala a nápad si pochvaľujú.

„Je to výborná myšlienka. Ja si však knihy z búdky asi požičiavať nebudem, lebo ako dôchodca už veľmi nečítam a navyše mám problém s očami. Mladší ľudia si však knihy určite požičiavať budú,“ zamýšľa sa 64-ročný dôchodca Ján Kelement. Iveta Slašťanová na čítanie kníh čas nemá, ale jej tri dcéry čítajú rady. „Búdku s knihami si už boli obzrieť a nejaké knihy si aj chcú požičať. Je to naozaj dobrý nápad,“ zdôraznila Slašťanová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lučenec #miniknižnica #Tuhár