Kontajner i suterén ožijú európskou literatúrou

Ak spojíte dve veci, ktoré dovtedy nikdy neboli spojené, zmeníte svet. Tvrdí jeden z najvýraznejších predstaviteľov britskej postmoderny Julian Barnes vo svojej pálčivej úvahe o láske a žiali Úrovne života. Čítanie z Barnesovej najnovšej knihy je súčasťou 6. ročníka Noci literatúry, ktorá sa v stredu 14. mája podvečer začína v Bratislave. Literatúrou zaplní čas až do 22. hodiny aj v Žiline, Banskej Štiavnici, Trenčíne, Senci, Dolnom Kubíne a Banskej Bystrici. Tiež v Prahe a vo viac ako dvadsiatke českých miest. Ale aj v Amsterdame, Londýne, vo Viedni, v Mníchove, Jerevane či Sofii priblíži projekt, ktorý podporuje Európska komisia, širokej verejnosti súčasnú európsku literatúru.

14.05.2014 07:00
kniha, učebnica, okuliare, študent, spisovateľ,... Foto:
Noc literatúry prebehne v stredu 14. mája.
debata

Magda Vášáryová, Richard Stanke, Anna Šišková, Boris Farkaš, Roman Luknár a ďalší slovenskí herci a herečky budú čítať ukážky z kníh súčasných európskych autorov na deviatich miestach Bratislavy, ktoré sa nachádzajú medzi Šafárikovým námestím a Lazaretskou ulicou. Napríklad aj v najkrajšej záhrade Starého Mesta, kontajneri či tajomných suterénoch.

Učiteľka nemčiny Alica pochádza z malomeštiackej úradníckej rodiny, redaktor v prestížnom vydavateľstve Fritz žije vo svete slov a s hlavou v oblakoch. Príbeh ich spoločného života vyrozprával v knihe Naše rozchody David Foenkinos, ktorý tento rok reprezentuje francúzsku literatúru. O živote v tieni génia a o zničujúcom tlaku despotického otca je román Jaceka Dehnela Saturn. Čierne obrazy zo života mužov z rodiny Goya, ktorý je ukážkou súčasnej poľskej literatúry.

Eva Matejková otvorí stránky knihy, ktorej autorom je Dan Lungu a má názov Som stará komunistka. Hlavná hrdinka bilancuje svoj život, ktorého väčšinu prežila v socialistickom Rumunsku. Spomína aj na revolučný rok 1989, aj diktátorský pár a jeho absurdné vládnutie. Koncepciu podujatia, objavujúceho texty žijúcich autorov, porušia Postřižiny Bohumila Hrabala – pri príležitosti storočnice českého klasika. Noc literatúry štartuje o 18. hod. na všetkých miestach naraz a pokračuje v 30-minútových intervaloch. Čítania trvajú štvrť hodiny, ďalších 15 minút je určených na presun na ďalšie miesto. Vstup je voľný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čítanie #podujatie #Noc literatúry