Kam s knižnými sirotami?

Myšlienka knižníc na rôznych verejných miestach, z ktorých si ktokoľvek môže knihu vziať úplne zdarma, je bežná najmä na Západe. No i na Slovensku sa stala inšpiráciou pre niekoľko iniciatívnych skupín ľudí.

17.05.2014 16:00
43 kniznabudka 2x Foto:
Organizácia Domov použitých kníh umiestňuje netradičné knižnice aj do nákupných centier či do komplexov súkromných firiem.
debata (2)

Ďakujem, sused!

Dvojica mladých žien z Bratislavy Eva Malevič a Jana Hoosová vymysleli projekt s názvom Ďakujem, sused!. Mali už dosť rečí o pesimistickom svete a chceli dokázať, že v dnešnej dobe sa na dobro nezabudlo. A preto jeho kúsok poslali ďalej. Netradičný nápad spočíva v takzvaných susedských knižniciach alebo knižných búdkach. Takéto búdky sú takmer ako tie vtáčie, ibaže namiesto "okrídlencov“ hostia knižné diela všetkého druhu. Ich princíp je jednoduchý. Stačí si vziať ľubovoľnú knihu a potom ju vrátiť alebo vymeniť za inú. Cieľom búdok je, aby knihy našli nový domov a neskončili v odpade, ale rovnako je ich úlohou aj spájať. Susedia sa pri nich môžu stretávať a spoznávať.

"Ľudia na prítomnosť knižných búdok reagujú vďačne, tešia sa z priestoru, kde si aj ich staré knihy môžu nájsť nových majiteľov a neskončia v koši,“ hovoria organizátorky projektu. V súčasnosti sa búdky nachádzajú v Martine, Žiari nad Hronom, Košiciach, Bratislave, naj­novšie aj v Novom Meste nad Váhom a Starej Ľubovni. "Potenciálne vieme o Nitre, Nových Zámkoch, Prešove, ale i o dedinke Dolný Lopašov. Susedov, ktorí chcú osadiť knižnú búdku vo svojom mieste bydliska, každý týždeň pribúda.“

Domov použitých kníh

Ďalšou možnosťou, ako zachrániť knihy pred nedôstojným osudom, je darovať ich neziskovej organizácii Domov použitých kníh. Ak by ste tak radi urobili, akúkoľvek čitateľnú knihu je možné doniesť osobne do Petržalky či poslať ju poštou. Množstvá nad dvesto kusov môžu odviezť priamo z vášho bydliska autom. Buď z Bratislavy, alebo v prípade väčšieho záujmu o darovanie v istom regióne i z celého Slovenska.

Knihy sa následne dostanú k čitateľom na verejne prístupných miestach v mobilných knižniciach alebo knižničných stánkoch. Cieľom organizácie je okrem poskytnutia domova nechceným literárnym dielam taktiež podpora záľuby v čítaní či uchovávanie papierových kníh pre ďalšie generácie. Mobilné knižnice a knižničné stánky môžete nájsť na rôznych miestach, napríklad na bratislavskej poliklinike na Šustekovej ulici, v Bistre Mladosť v Mlynskej doline, v pezinskej Pralinkárni či na hrade Beckov. "Dotvárajú verejné priestranstvá,“ vyjadruje sa Ľubica Szabóová Vysocká, zakladateľka občianskeho združenia Domov použitých kníh. "Stretávame sa len s pozitívnymi reakciami. Mnohým čitateľom sa páči, že si nájdu knihy na miestach, kde by knižnicu ani nečakali. Návštevnosť našich regálov umocňuje najmä možnosť odniesť si diela zadarmo, bez povinnosti vrátiť ich.“

Bookpoint

Podobný zámer, poskytnúť dôstojné využitie knihám, ktoré by inak zapadli prachom, mali i traja trnavskí študenti Filip Galko, Juraj Zamborský a Peter Gabriška. Starú telefónnu búdku prerobili na malú verejnú knižnicu s názvom Bookpoint. Stojí priamo vedľa Trnavskej univerzity, takže bez povšimnutia rozhodne nezostane.

Verejnosti je prístupná nepretržite. Ktokoľvek do nej môže knižku vložiť alebo si ju požičať na prečítanie. Vrátiť ju nemusí, no autori projektu dúfajú, že čitatelia budú myslieť aj na ostatných a dajú aj im šancu dostať sa k všetkým dielam z knižnice. "Verejnosti sa veľmi páči myšlienka projektu, ako aj prevedenie knižnice v starej telefónnej búdke. Ľudia využívajú túto možnosť a vymieňajú si navzájom knihy. Podstatné je najmä, aby vnímali a cítili, že sa vzdávajú niečoho, čo im kedysi urobilo radosť a teraz sa o to chcú podeliť s ostatnými,“ povedal za strojcov myšlienky Juraj Zamborský.

Ak sa stane, že budete chcieť dielo darovať a búdka bude plná, treba ho položiť na ľubovoľné čisté miesto v nej. Trnavská organizácia, ktorá sa o búdku stará spolu so študentmi, ich vezme k sebe a keď sa miesto uvoľní, do búdky ich doložia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #knihy #zadarmo #knižnice #Ďakujem #sused! #Domov použitých kníh