Knihy na móle krásy

nihy nie sú súťaživé, svedčí im sólo, ale každá má aj svoju krásu a krása sa rada porovnáva. V hodnotení kníh podľa kvality a krásy je hravosť, ale aj možnosť propagácie.

01.06.2014 14:00
40 naj knihy slabikar patmestia 1x Foto:
Medzu najkrajšie knihy patrí aj dielo Erika Jakuba Grocha, Juliány Chomovej Šlabikár päťmestia.
debata

Dnes vychádza veľmi veľa titulov, a tak sa aj cez rôzne súťaže na niektoré výnimočné sústredí pozornosť. Vymania sa z davu. V súťaži Najkrajšie knihy Slovenska 2013 udeľovali body viaceré inštitúcie – Ministerstvo kultúry SR, Medzinárodný dom umenia pre deti BIBIANA, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Slovenská národná knižnica a Zväz polygrafie na Slovensku.

Medzi víťazmi sú aj knižky, o ktorých sme v rôznych súvislostiach už písali, alebo sa o nich písať chystáme. Je tam napríklad Atlas zabúdania od Petra Krištúfka (Artforum), Medzi záhradou a básňou od Etely Farkašovej s ilustráciami Kvety Fulierovej (Pro), Listy Oľge od Júliusa Satinského či Môj dedko Rýchly šíp od Marty Hlušíkovej (Artforum). Knižky boli hodnotené z rôznych hľadísk – za ilustrácie, za celkovú technickú kvalitu, za grafickú úpravu, za obsah. Úroveň bola vyrovnaná, každá knižka chce byť krásna. Zdá sa teda, že okrem šikovných čítačiek, ktoré sú schopné zreprodukovať všetko – aj ilustrácie – predsa len papierová kniha pretrváva a víťazí.

Tá kniha vonia, má svoju váhu a jej stránky šuštia. Dá sa s ňou experimentovať a vymýšľať. Začína sa to už obálkami kníh – ukážu, aj keď sú len tak položené na stole. Týka sa to napríklad aj knižiek Hlbokomorské rozprávky (za vynikajúce ilustrácie k týmto textom Moniky Kompaníkovej získala ocenenie Veronika Holecová), reprezentatívneho vydania Biblie (Ikar, Spolok sv. Vojtecha), Jančárovej knihy o Cipárovom diele. Zaujímavý je aj titul Slobodný vydavateľ, mysliaci čitateľ (Rak), Panákovej Dafnis a Chloé (Perfekt).

V kategórii obrazových publikácií ocenili aj zaujímavú knižku z edície Osobnosti slovenskej fotografie Anton Podstraský. Kníh je ešte oveľa viac a kto si ich chce pozrieť kompletne, nájde ich na výstave Najkrajšie knihy Slovenska v BIBIANE.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bibiana #Najkrajšie knihy Slovenska 2013 #Hlbokomorské rozprávky