Kniha viazaná v ľudskej koži? Majú jú na Harvarde

Knihu s názvom Des destineés de l’ame francúzskeho autora Arsena Houssayeho viazal Ludovic Bouland v polovici 80. rokov 19. storočia. Použil na to kožu duševne chorej ženy, ktorá umrela na mozgovocievnu príhodu.

08.06.2014 16:50
debata
V jednej z knižníc Harvardovej univerzity majú... Foto: blogs.law.harvard.edu.
web KNIHA HARVARD V jednej z knižníc Harvardovej univerzity majú knihu, ktorej väzba je vyrobená z ľudskej kože.

V jednej z knižníc Harvardovej univerzity majú knihu, ktorej väzba je vyrobená z ľudskej kože. Potvrdili to vedci, ktorí viacerými metódami testovali väzbu knihy Des destineés de l’ame francúzskeho autora Arsena Houssayeho, pričom dospeli k záveru, že na 99 percent ide o ľudskú kožu.

Knihu viazal Ludovic Bouland v polovici 80. rokov 19. storočia po tom, čo ju dostal ako dar priamo od jej autora. Použil na to kožu nemenovanej, duševne chorej ženy, ktorá umrela na mozgovocievnu príhodu. Des destineés de l’ame je momentálne jedinou známou knihou v knižniciach Harvardovej univerzity, ktorá má väzbu z ľudskej kože. V minulosti testovali aj dve iné publikácie, v oboch prípadoch sa však nakoniec ukázalo, že ich väzby boli vyrobené z ovčej kože. V 19. storočí však bolo používanie ľudskej kože na takéto účely celkom bežné, keď telá popravených osôb využívali vedci, zatiaľ čo ich kože spracovávali garbiari a kníhviazači.

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #koza #Harvardova univerzita