Alta Vášová: Menoslov

Kniha Alty Vášovej Menoslov obsahuje dvadsaťšesť mikropríbehov, nadpísaných krstnými menami, zoradených podľa abecedného poriadku, ktorý tvorí akýsi telefónny zoznam knihy.

19.06.2014 05:00
anotka VASOVA Foto:
Alta Vášová: Menoslov
debata

Jediným údajom je podľa mena rod a podľa číslovky vek postáv, pričom vek sa pohybuje od útleho detstva do hlbokej staroby. To je vlastne aj všetko, čo sa o postavách a ich tvárach dozvieme, a veľa sa nedozvieme ani o mieste, kde sa príbehy odohrávajú. Prózy Alty Vášovej boli vždy znepokojivé a nálady, naladenia a atmosféry emocionálne znepokojujúce. Nie inak je to aj v knihe Menoslov.

Alta Vášová sa narodila 27. mája 1939 v Sevljuši na Zakarpatskej Ukrajine (dnes Ukrajinská republika). Študovala na Vysokej škole pedagogickej v Bratislave matematiku a fyziku (1957 – 1960) a do roku 1968 pôsobila ako učiteľka. V rokoch 1968 – 1970 bola dramaturgičkou Slovenskej televízie v Bratislave a v rokoch 1971 – 1978 sa profesionálne venovala literárnej činnosti. Po roku 1978 sa načas vrátila k svojej profesii dramaturgičky a scenáristky v Slovenskej filmovej tvorbe, bola však aj sprievodkyňou a upratovačkou na gotickom hrade Zvikov. V súčasnosti sa venuje literárnej tvorbe. Žije v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Alta Vášová #Menoslov