Marek Debnár: Medzi myšlienkou a obrazom

Publikácia z vedeckej oblasti, ktorá je na Slovensku veľmi vzácna. Filozofia literatúry je vážna a náročná disciplína, možno aj preto sa jej venuje málo výskumníkov. Niekomu možno príde smiešne hovoriť v súvislosti s literatúrou či filozofiou o výskumníkoch, ale korešponduje to s názormi autora, ktorý myslenie (aj o literatúre) považuje za svojho druhu priestor a filozofiu za nástroj, pomocou ktorého sa vo svete slov možno orientovať.

02.07.2014 05:00
debata
Marek Debnár:
Medzi myšlienkou a obrazom Foto: Ars Poetica
Marek Debnár: Medzi myšlienkou a obrazom Marek Debnár: Medzi myšlienkou a obrazom

„V texte sa pozitívne odrazila skutočnosť, že autorov záujem o literatúru je fundovaný jeho filozofickým vzdelaním. Je to text, ktorý nesie znaky originálneho príspevku tak k filozofickým , ako aj literárno-vedným štúdiám. Na jeho vyznení sa nemalou mierou podieľa dôsledná terminologická práca a pozorné uvádzanie interpretovaných diel,“ napísal o knihe Miroslav Marcelli.

„Vlastní přínos práce nespočívá jen ve velmi podrobném a originálním zjištění souvislotí, rovněž je důležité vidět, jak nuancovaně Marek Debnár průběžně rozvíjí sám problém identifikace jakožto procesu. To totiž dovoluje znovu promýšlet moderní pojem vědění (sjednocování, subsumování zvláštního pod obecné, ztotožňování) a k němu kontrastní model subjektivace jako procesu, který (ať filosoficky, ať formou literární) neustále reflektuje sebe sama, zaznamenává se – jedním slovem: žije,“ píše o Debnárovej knihe Miroslav Petříček.

Marek Debnár (1979) je absolventom Filozofickej faktulty UK v Bratislave, kde obhájil doktorskú prácu na tému vzťahu subjektu a autora. Dva roky študoval na Inštitúte filozofie a na Katerdre teórie literatúry Jagelonskej univerzity v Krakove a ďalšie dva na Ústave filozofie a religionistiky Karlovej univerzity v Prahe. Absolvoval kratšie študijné pobyty v Slovinsku a Francúzsku. Vo svojej publikačnej činnosti sa zaoberá otázkami filozofie, semiotiky a umenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #filozofia literatúry #Marek Debnár