Čítačky v Košiciach zaostria na Škótsko

Štyri stredoeurópske mestá, tri krajiny a 62 spisovateľov a básnikov - to je bilancia Mesiaca autorského čítania (MAČ), ktorý sa v utorok 1. júla začal v Brne, v stredu pokračuje v Košiciach, vo štvrtok odštartuje vo Vroclave a v piatok v Ostrave. V Košiciach sa tento literárny festival bude odohrávať v areáli Kasární/Kulturpark pri pavilóne Pepa, v prípade nepriaznivého počasia program presunú dovnútra pavilónu.

02.07.2014 14:00
Monika Kompaníková,spisovateľka Foto: ,
Monika Kompaníková bude v Košiciach čítať 31. júla.
debata

Mesiac autorského čítania vznikol z iniciatívy brnianskeho vydavateľstva Větrné mlýny pred 15. rokmi, Košice sa k tomuto projektu pripojili v roku 2011. V Košiciach MAČ zastrešuje Knižnica pre mládež mesta Košice. Jej riaditeľka Iveta Hurná bola spočiatku k tejto iniciatíve zdravo skeptická. Obávala sa, či sa nájde dostatok milovníkov literatúry, ktorí by si prišli vypočuť čítania. Tie sa totiž v Košiciach a ďalších troch mestách konajú každý večer počas celého júla. „Myslela som si, že tých desiatich milovníkov literatúry, ktorí prídu, uštveme už po desiatich dňoch a na ďalšie čítania nebude mať kto chodiť,“ hovorí, trochu zveličujúc. Ľudia z Větrných mlýnov ju však presviedčali o opaku. „Vraveli mi – neboj sa, návštevnosť bude rásť geometrickým radom. Mali pravdu – vždy nám to rastie nielen zo dňa na deň, ale aj z roka na rok.“

Autorské čítania na festivale sa skladajú z dvoch častí. V prvej sa s ukážkou zo svojej knihy predstaví český alebo slovenský spisovateľ. „Pokiaľ ide o počet slovenských a českých autorov, ich pomer sme sa snažili udržať tak pol na pol,“ vysvetľuje Hurná s tým, že organizátori sa usilujú vyberať aj autorov ocenených alebo nominovaných na prestížne literárne ceny, ako sú slovenská Anasoft Litera či česká Magnesia Litera. Česko-slovenskú líniu tento rok v Košiciach zastúpia Stanislav Rakús, Vratislav Brabenec, Silvester Lavrík, Milan Uhde, Michal Hvorecký, Svetlana Žuchová, Petra Hůlová, Monika Kompaníková, Petr Váša či Peter Pišťanek.

V druhej časti večera sa zase vždy predstaví autor z hosťujúcej krajiny, ktorou je tento rok Škótsko. „Pricestujú skvelí autori. Spomeniem aspoň Petra Maya, ktorého detektívne bestsellery vychádzajú po celom svete a ktorý bol v roku 2002 francúzskou vládou menovaný za Rytiera Čestnej légie, Sue Glover, dramatičku, ktorá pracuje s motívmi škótskych balád a piesní, a Grahama Mastertona, autora hororov. Vypočujeme si aj najvýznamnejšieho škótskeho básnika Douglasa Dunna,“ vymenúva Hurná. A ako bude zabezpečený preklad? „Autor číta a v pozadí sa premieta preklad jeho textu. Preklady sme dali urobiť profesionálnym prekladateľom, ide predsa len o literatúru. Ak by mal byť preklad zlý, tak to radšej žiaden.“

Česko-slovenské čítanie sa začína vždy o 18. hodine, po ňom nasleduje diskusia a o 19. hodine začínajú čítať škótski autori. Ako prví sa v Košiciach dnes večer predstavia český spisovateľ Tomáš Zmeškal a škótska spisovateľka a novinárka Kristin Innesová. Oceňovaný autor Zmeškal bude čítať zo svojej tretej knihy Sokrates otevírá oči (2013), Innesová predstaví úryvok zo svojho pripravovaného románového debutu Fishnet, v ktorom sčasti popisuje praktiky sexuálneho priemyslu.

Kompletný program festivalu, ktorý v Košiciach potrvá do 1. augusta, nájdete na autorskecitanie.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Škótsko #Mesiac autorského čítania