Paul Ekman: O klamaní

Vieme, kedy ľudia klamú? Profesor Paul Ekman presvedčivo ukázal, že lož vieme odhaliť a nepotrebujeme na to ani detektor lží.

10.07.2014 05:00
debata

So svojimi kolegami zostavil metodiku a celú sieť kritérií na odhaľovanie mikrovýrazov tváre a ďalších behaviorálnych kľúčov, ako je reč tela, pomocou ktorých vieme zistiť, či daná osoba klame. Kniha O klamaní opisuje, ako sa lži líšia svojou formou a ako sa môžu líšiť od iných typov dezinformácií, ktoré môžu pomýliť aj profesionálnych lovcov lží: sudcov, policajných dôstojníkov či agentov tajných služieb. Vo svojej knihe sa usiluje ukázať, ako možno výsledky jeho dlhoročného vedeckého výskumu aplikovať aj v bežnom živote, v politike, v manželstve, skrátka všade tam, kde sa stretávame s klamaním a podvádzaním.

Paul Ekman
O klamaní Foto: Aleph
Paul Ekman O klamaní Paul Ekman O klamaní

Paul Ekman (1934) je americký psychológ a priekopník v oblasti výskumu neverbálnych prejavov správania, ktoré zahŕňajú faciálne výrazy a gestá. Ekman je autorom množstva štúdií a kníh, vytvoril niečo ako mapu emócií, keď opísal viac než 1 000 faciálnych výrazov. Za to si vyslúžil označenie najlepšieho ľudského detektora lži na svete. Patrí medzi 100 najcitova­nejších psychológov 20. storočia. Prestížny americký časopis Time ho zaradil medzi 100 najvplyvnejších ľudí na svete. Výskum emócií na Papue Novej Guiney ho priviedol k záveru, ktorý potvrdzuje Darwinov názor, že emócie sú univerzálne. Od šesťdesiatych rokov minulého storočia sa začal zameriavať na skúmanie behaviorálnych príznakov klamania. Ekman je držiteľom viacerých čestných doktorátov a v súčasnosti je emeritným profesorom psychológie na Univerzite v Kalifornii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #psychológia #anotácia #klamanie