Recenzia: Kniha roka

Keď na jar vyšla 50-stránková knižočka – vo formáte 16,5x11,5 centimetra – Tomáša Janovica Jajkele sa rozpráva s Bohom a ďalšie aforizmy o ľudskej krehkosti, pleslo si srdce moje a vraví: Ajhľa, kniha roka, preto načim stihnúť do leta čosi ako vrelo odporúčajúcu recenziu. Prihotovil som si aj akú-takú parafrázu na Johna Keatsa, totiž vetu, ktorou začnem: "Udreli prvé mrazy, jar sa blíži.”

20.07.2014 12:00
debata

Len čo bolo po nej, po jari, vyhrabal som z kôpky lístočkov zatúlanú vstupnú vetu a zo štósika Janovicovu knižočku, ktorá vyšla v nezvyčajných súradniciach. Vydalo ju Karmelitánske nakladateľstvo, do života ju vyprevádza predslov Františka Mikloška a žije si ona životom päťdesiatich aforizmov, pardon, päťdesiatich oslovení či päťdesiatich rozhovorov s Bohom.

Tomáš Janovic: Jajkele sa rozpráva s Bohom Foto: Karmelitánske nakladateľstvo,
anotka JANOVIC Tomáš Janovic: Jajkele sa rozpráva s Bohom

Do sveta týchto rozhovorov vstupujeme s Janovicovým doširoka vysvecujúcim kahancom pútnikov: "Múdry žid si uťahuje zo mňa tak, že si uťahuje zo seba.” Stretneme sa v tom svete aj s otázkou ufrflaného rodáka: "Ako nadviazať vzťah s dušou, keď ju nemôžeme pohladkať po líci ani kopnúť do zadku?”, ale rovnako aj čerta rohatého od knihu ilustrujúceho Mira Cipára, ktorý si šušle: "Keď vojde zlo, povie: ,Dobrý deň, som dobro.' Keď vojde dobro, povie iba: ,Dobrý deň'.” Ba stretneme sa tam aj so Sárou, ktorú práve pochválil, pretože: "Sára, ty si si nevedela vybrať, ani keď mali v obchode len jeden druh syra.”

A v duchu zákonov zrkadla tam stretne i seba samého: "Byť talentovaný je väčšie utrpenie ako byť bez talentu.” Veď práve preto scepenie nad poznaním našich dejín: "A my dnes neveríme vlastným očiam. Tak to vyzerá, keď dve totality splodia demokraciu.”

Výrečná stručnosť Tomáša Janovica je nákazlivá a ešte aj poriadne brzdí tebaobdivné či sebaobdivné rozlety duše – povedané po starom – pera. Napriek práve napísanému, nazdávam sa, že Tomáš Janovic si zvolil ťažké, preťažké remeslo. Koľko len treba na jeho prevádzkovanie obyčajnej delikátnosti. Koľko? Stačí si predstaviť, koľko jej treba na to, aby múdra žena deň po dni s úspechom zopakovala – v rámci rodinnej pohody – zaklínajúcu vetu: "Áno, ten tvoj je naozaj najväčší na svete,” a vyhla sa pritom podozreniu z prílišnej oboznámenosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #Tomáš Janovic #Jajkele sa rozpráva s Bohom