O Bookerovu cenu sa uchádzajú Jacobson aj Nicholls

Zoznam spisovateľov nominovaných na Man Bookerovu cenu je známy. Medzi trinástku autorov sa tento rok dostala aj štvorica Američanov. Man Booker Prize sa udeľuje od roku 1968 a v predchádzajúcich ročníkoch ju mohli získať romány občanov Commonwealthu, Írska a Zimbabwe, napísané v angličtine. Tento rok sa pravidlá zmenili a zúčastniť sa môže ktokoľvek, kto napísal knihu v angličtine a vyšla vo Veľkej Británii.

23.07.2014 17:23
Howard Jacobson - Finklerovská otázka Foto:
Howard Jacobson už Man Bookerovu cenu má. Získal ju v roku 2010 za román Finklerovská otázka, teraz sa o ňu uchádza opäť so svojou novinkou J.
debata

Súťaž sa tak po prvý raz otvorila aj americkým autorom. Medzi nominovaných sa dostali štyria – Joshua Ferris, Richard Powers, Siri Hustvedtová a Karen Joy Fowlerová, ktorá sa preslávila knihou The Jane Austen Book Club.

V trinástke autorov je aj šestica Britov. Medzi nimi napríklad Howard Jacobson, ktorý už Man Bookerovu cenu má. Získal ju v roku 2010 za román Finklerovská otázka, ktorý sa okrem iného dotýka aj problematiky antisemitizmu. Tentoraz sa Jacobson o cenu uchádza s príbehom z budúcnosti, nazvanom J, o ktorom vydavateľstvo Random House píše: „J je provokujúci a život meniaci román, o ktorom sa bude hovoriť jedným dychom s knihami 1984 a Brave New World. Nie je ako žiadny doterajší román Howarda Jacobsona.“

Ďalším Britom na zozname je David Nicholls, slovenským čitateľom známy vďaka knihám Jeden deň či Otázka za desať, obe sa dočkali aj filmového spracovania. O cenu sa uchádza jeho novinka Us (My), ktorá zobrazuje manželský pár prechádzajúci krízou. Na zoznam sa dostal aj anglický spisovateľ David Mitchel. Finalistom Bokkerovej ceny bol už dvakrát – s knihami Sencislo9 a Atlas mrakov. Tentoraz získal nomináciu za „metafyzický triler“ The Bone Clocks.

Nominovaní sú aj Paul Kingsnorth, Neel Mukherjee a Ali Smithová. Do zoznamu sa dostal tiež popredný austrálsky spisovateľ Richard Flanagan a írski tvorcovia Niall Williams a Joseph O'Neill.

Z trinástky nominovaných vyberie porota vedená filozofom Anthonym Graylingom šesticu finalistov, ktorých mená sa svet dozvie 9. septembra. Víťaza alebo víťazku oznámia 14. októbra. Okrem prestíže spojenej s cenou, ktorá zvykne zvýšiť predajnosť víťaznej aj nominovaných kníh, získa nový držiteľ ceny aj šek na 50-tisíc libier (asi 63-tisíc eur).

Vlani vyhrala novozélandská autorka Eleanor Cattonová s knihou The Luminaries. Iba 28-ročná spisovateľka sa stala najmladšou držiteľkou Man Booker Prize v histórii tejto ceny. Medzi jej držiteľmi sú napríklad Iris Murdochová, William Golding, Salman Rushdie, Kazuo Ishiguro či Ian McEwan. Hilary Mantelová, J. M. Coetzee a Peter Carey získali cenu dvakrát.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Man Booker Prize #nominácie #literárne ceny