Jørn Lier Horst: Poľovné psy

Škandinávsku detektívku roku 2013 napísal profesionál, bývalý policajný vyšetrovateľ a nová hviezda nórskej detektívky Jørn Lier Horst. Jeho hlavná postava, inšpektor William Wisting je suspendovaný kvôli podozreniu, že v sedemnásť rokov starom prípade podstrčil falošné dôkazy, aby dostal za mreže muža podozrivého z únosu a vraždy mladej ženy.

26.07.2014 05:00
debata
Jørn Lier Horst:
Poľovné psy Foto: Premedia
Jørn Lier Horst Poľovné psy Jørn Lier Horst: Poľovné psy

Práve on viedol vyšetrovanie zmiznutia Cecilie Lindeovej, ktoré bolo stredobodom pozornosti médií. Z niekdajšieho hrdinu sa razom stáva hlavný podozrivý.

Médiá opäť zacítili krv a Wistingova dcéra Line sa musí rozhodnúť, či bude pre ňu hlavná práca v bulvárnom denníku, alebo pomôže otcovi vypátrať, kto manipuloval prípadom a čo tým sledoval. Udalosti naberú rýchly spád, keď zmizne ďalšie mladé dievča – v podobných prípadoch čas hrá len málokedy v prospech vyšetrovateľov.

Jørn Lier Horst (1970) až donedávna pôsobil ako hlavný vyšetrovateľ v Larviku, študoval kriminológiu, filozofiu a psychológiu. Debutoval detektívnym románom Kľúčový svedok, ktorý bol založený na skutočnom prípade. Uviedol ním dnes už deväťdielnu sériu kníh s inšpektorom Williamom Wistingom a jeho dcérou pracujúcou v novinách. Je držiteľom Ceny nórskych kníhkupcov, za knihu Poľovné psy pomenovanú po rovnomennom súhvezdí získal Rivertonovu cenu pre najlepšiu nórsku detektívku roka a následne aj Sklenený kľúč, cenu pre najlepšiu škandinávsku detektívku. V slovenskom vydaní pripravujeme aj jeho najnovší román Jaskynný muž.

V starostlivo vybudovaných a napínavých príbehoch využíva svoje pracovné skúsenosti, či už ide o policajné postupy alebo charakteristiku postáv. Jeho realistický a vecný prístup mu umožnil, aby sa vyhol mnohým žánrovým klišé, vďaka čomu sú jeho detektívne príbehy silné a zároveň uveriteľné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #škandinávska detektívka #kriminológ