Peter Getting: Errata

Ako to vlastne bolo s rajským jablkom a prečo Ježiš nemal rád figy? Je syzifovský údel skutočne bezútešný? Letela Lajka do vesmíru len vďaka pilotovej hnačke? Peter Getting si vo svojej štvrtej knihe, prozaickej zbierke Errata, berie „na mušku“ rôzne antické, biblické či moderné mýty a legendy, ktoré sa časom stali akýmisi ikonami histórie, a s humorom i vážne ich konfrontuje so skúsenosťou súčasníka.

05.08.2014 05:00
debata
Peter Getting
Errata Foto: Artis Omnis
Peter Getting Errata Peter Getting Errata

Peter Getting je homo polemicus – človek rýpavý. V dnešnej dobe, keď médiá masírujú mozgy bezduchými seriálmi a agresívnou reklamou, je tento postoj zvlášť cenný. Peter Getting si vybral vyslovene subverzívny prístup: antický mýtus, bájku alebo ideologickú pseudolegendu, ktorých pôvodné formy fungujú vo vedomí kultúrneho človeka, postupne rozleptáva vedeckou aj pseudovedeckou argumentáciou alebo aj doslovnými ranami pod pás, vulgárnosťou a výsmechom.

Gettinga zrejme až tak neiritujú samotné mýty a legendy ako skôr maniera niektorých ľudí a inštitúcií vydávať ich za jedinú a nespochybniteľne možnú pravdu. Namiesto toho tvorí vlastný variant skutočnosti a svojím gestom vyzýva každého, aby tak robil s ním. Alebo aj proti nemu. Dôležité je, aby tak urobil sám za seba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Errata #Peter Getting