Nezvyčajnosť každodennosti a jej nástrahy

Izraelský spisovateľ Etgar Keret patrí medzi výnimočných autorov ovládajúcich umenie písania krátkych poviedok.

21.08.2014 05:00
debata
Etgar Keret: Sedem dobrých rokov, preklad:... Foto: Artforum, 2014
Etgar Keret: Sedem dobrých rokov, preklad: Silvia Singer Etgar Keret: Sedem dobrých rokov, preklad: Silvia Singer

V slovenskom preklade sa čitatelia mohli s Keretom zoznámiť v knihe poviedok Zrazu klope ktosi na dvere a prednedávnom sa objavila nová kniha s názvom Sedem dobrých rokov. Výnimočnosť tejto zbierky spočíva v tom, že nevyšla v Izraeli, pretože autor do nej umiestnil veľa intímnych a autobiografických prvkov a nechcel, aby spôsobili trápenie jeho rodine alebo známym. Prostredníctvom stručných próz s nezvyčajnou zápletkou sa stávame sprostredkovane svedkami veľkej drámy každodenného života.

Vo viacerých prózach nájdeme príbehy Keretovej vlastnej rodiny, sestry a brata žijúcich veľmi odlišným životnými štýlom, píše o vzťahu k otcovi a vnímaniu jeho umierania, jemne opisuje svoje vlastné dieťa, ale aj strach v prostredí stále ohrozovanom bombami a útokmi.

Keret je predovšetkým majster komických prvkov a dokáže aj vážnu tému odbremeniť hravým nazeraním na svet. Milo pôsobí napríklad hra na sendvič, ktorú vymyslel počas bombového útoku, pri ktorom si museli všetci ľahnúť: synček si ľahol mame na chrbát a Keret si ľahol na nich. Hra dokáže prekryť strach alebo ho aspoň stlmiť, aby sa nepreklopil do paniky.

Na pozadí všedných dní však dozrievajú veľké dejiny a Keret si je toho vedomý. V poviedkach nájdeme ozveny hospodárskej krízy posledných rokov, ustavičné ohrozovanie Izraela okolitými štátmi a, naopak, ohrozovanie Izraelom, popritom aj riziko smrti a stratu blízkych kvôli rozhodnutiu mocných. Autor niekedy ani netají svoje rozčarovanie nad svetom, snaží sa v ňom však vidieť miesto plné magických príhod alebo aspoň historiek vhodných na zaznamenanie.

Keret sa vo svojich poviedkach venuje aj hľadaniu identity, cestovaniu, písaniu a úlohe spisovateľa. Spisovatelia sú možno v súčasnosti, nielen v Izraeli, bezmocní alebo s minimálnym dosahom, aj tak je však ich hlas potrebný. Pomáhajú zvyšovať citlivosť na bežný život, môžu napomôcť predstave o možnom mieri medzi znepriatelenými stranami, akokoľvek naivná sa táto predstava zdá.

Zatiaľ čo predchádzajúcu zbierku Zrazu klope ktosi na dvere charakterizoval skôr humor a absurdita a poviedky vyvolávali predstavu karnevalu bežného života, v zbierke Sedem dobrých rokov sú témy pomerne vážne, aj keď spracované s určitým odľahčením, a Keret ide do väčšej hĺbky. Ponúka nevtieravý, prirodzený pohľad na všedné dni v pomerne odlišnom kultúrnom prostredí, než na aké sme zvyknutí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #poviedky #Etgar Keret