Ondrej Herec: Netvor

Populárno-náučné eseje o literárnych a filmových netvoroch, o kulte strachu a premene jej symbolov na zábavné figúrky šoubiznisu.

30.09.2014 05:00
debata

Netvor ako kultúrne tabu má vyvolávať odpor a hrôzu, ale zároveň fascinuje čarom zakázaného ovocia. Frankenstein, Pán Hyde, zvierací netvor, Dracula, King Kong, virtuálny netvor, Vec, Godzila, Votrelec, Terminátor a ďalší poodhalia korene ľudskej potreby báť sa.

Ondrej Herec: Netvor Foto: Hydra
vik-anotka HEREC-netvor Ondrej Herec: Netvor

Ondrej Herec (1944, Budapešť) je slovenský zakladateľ teórie fantastiky. Maturoval v Banskej Bystrici, študoval chémiu na VŠCHT v Prahe, sociológiu na FF UKK v Bratislave, medzinárodné právo na FF UK a v Štrasburgu. Na štúdium si privyrábal ako prekladateľ a simultánny tlmočník (6 jazykov). Pracoval vo výskume, po roku 1990 na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR, bol člen rady riaditeľov Centra OSN a člen Vládneho výboru Rady Európy a v iných významných inštitúciách.

Prednášal teóriu sociálnej politiky a teórie populárnej kultúry na UK v Bratislave. Publikoval vyše 30 výskumných prác a štúdií z oblasti sociálnej politiky a sociólogie kultúry. Slovenský rozhlas viackrát reprízoval jeho vystúpenia na tému postindustriálnej civilizácie. Fantastike sa začal systematicky venovat, keď mu zdravie znemožnilo pracovať vo vlastnom povolaní. Žije a tvorí v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ondrej Herec #Netvor #Hydra