Židovské múzeum predstaví knihu Môj sused Hitler

Poetický a pritom mrazivý pohľad na nástup nacistickej totality ponúka román Edgara Feuchtwangera Môj sused Hitler. Slovenské vydanie autobiografickej knihy predstaví v stredu 1. októbra Slovenské národné múzeum - Múzeum židovskej kultúry v Bratislave a vydavateľstvo Trio Publishing. Slávnostná prezentácia románu sa v sídle múzea na Židovskej ulici 17 začne o 16.30.

01.10.2014 05:00
debata (2)
Edgar Fuechtwanger: Môj sused Hitler Foto: Trio Publishing
vik-anotka FEUCHTWANGER Edgar Fuechtwanger: Môj sused Hitler

Iniciátorom a spoluautorom slávneho románu Edgara Feuchtwangera je francúzsky spisovateľ a novinár Bertil Scali. Dielo opisujúce nástup nacistického besnenia, ktoré v slovenčine vychádza na takmer 250 stranách, je zaujímavejšie o to viac, že v ňom vystupujú skutočné postavy pod vlastnými menami. Román Môj sused Hitler zavedie čitateľa do detstva Edgara Feuchtwangera (1924). Ten vyrastá obklopený láskou v rešpektovanej mníchovskej rodine. Obdivuje svojho strýka Liona Feuchtwangera, slávneho spisovateľa. Okrem toho sa mu páči Mickey Mouse, Karl May, filmové žurnály a Leny Riefenstahlová. Jeho otec Ludwig Feuchtwanger riadi vydavateľstvo a pozná osobne Thomasa Manna, Bertolta Brechta či Richarda Straussa. Odkedy sa však do domu cez ulicu nasťahoval chlapík s hranatými fúzikmi, aké nosí aj Edgarov otec, dejú sa čudné veci…

Edgar Feuchtwanger (1924) je historikom, absolventom univerzity v Cambridge. Žije pri Winchesteri vo Veľkej Británii a podpísal sa pod viacero monografií z britských a nemeckých dejín. Vo veku päť až 14 rokov žil s rodinou v Mníchove naproti domu, kde mal byt vodca národných socialistov Adolf Hitler.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prezentácia #Môj sused Hitler #slovenské vydanie