Nobelovu cenu za literatúru získal Francúz Patrick Modiano

Tohtoročným laureátom Nobelovej ceny za literatúru sa stal francúzsky spisovateľ Patrick Modiano. Oficiálne výsledky najprestížnejšej literárnej súťaže sveta vyhlásili vo štvrtok 9. októbra o 13. hodine.

09.10.2014 13:00
Patrick Modiano Foto:
Patrick Modiano
debata

Patrick Modiano cenu získal podľa slov poroty „za umeleckú prácu so spomienkami, ktorou zachytil neuchopiteľné ľudské osudy a odhalil život počas okupácie.“

Narodil sa 30. júla 1945 v Paríži. Jeho otec bol obchodník a matka herečka. Debutoval v roku 1968 románom La Place de l'Etoile, ktorý vzbudil hneď veľký záujem kritikov aj verejnosti. Vo svojej tvorbe pracuje s autobiografickými prvkami, opakujú sa u neho motívy spomienok na okupáciu. Zatiaľ posledný román Pour que tu nie te perdes pas dans le Quartier mu vyšiel tento rok. Venuje sa tiež tvorbe pre deti a napísal aj niekoľko filmových scenárov.

Vlani za spisovateľské umenie ocenili Kanaďanku Alice Munroovú, ktorá si ale pre zlý zdravotný stav prestížnu cenu nemohla prevziať osobne. Medzi jej známe zbierky poviedok patria napríklad Who Do You Think You Are? (1978), The Moons of Jupiter (1982), Runaway (2004), The View from Castle Rock (2006), Too Much Happiness (2009) alebo Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage (2001). Stávkari Munroovej vlani veľké šance nedávali a tipovali na víťaza skôr Japonca Haruki Murakamiho, o ktorom sa v spojitosti s Nobelovou cenou špekuluje už niekoľko rokov a stávkové kancelárie favorizovali s kurzom 4:1 i tento rok. Sám Murakami na takéto odhady ale reaguje skromne a s nadhľadom: „Nie, nechcem ceny. To znamená, že ste už skončili,“ povedal pre The New Yorker. V širšom výbere sa tento rok špekulovalo aj o svetoznámom Čechovi Milanovi Kunderovi.

Dátum oznámenia literárneho ocenenia sa každoročne drží do poslednej chvíle v tajnosti. Štvrtkový termín sa však predpokladal, pretože 9. október zostal v týždni vyhlasovania Nobelových cien voľný. Ocenenie v oblasti literatúry si už odnieslo spolu 109 autorov. Cenu v histórii odovzdávania neudelili sedemkrát, konkrétne v rokoch 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942, and 1943. Príčinou boli obe svetové vojny, alebo dôvod, že komisia žiadne z diel neohodnotila ako významné.

Nobelovku si v histórii odovzdávania cien rozdelili dvaja laureáti len štyrikrát. Ostatne sa tak stalo v roku 1974, keď ju získali Eyvind Johnson a Harry Martinson. Udelenie jednej ceny pre viacerých laureátov je pritom v ďalších kategóriách pomerne bežným javom. Autor svetoznámej Knihy džungle, Rudyard Kipling, je najmladším laureátom Nobelovej ceny za literatúru v celej histórii jej udeľovania. Pocty sa mu dostalo, keď mal 42 rokov. Žiadny z laureátov nezískal nobelovku viac ako jeden raz.

Ocenení získajú osem miliónov švédskych korún (takmer jeden milión eur). Medailu pre laureátov navrhol švédsky sochár a rytec Erik Lindberg a predstavuje prírodu v podobe bohyne Isis, ktorá sa vynára z mrakov a drží v náručí hojnosť. Prísnu a chladnú tvár jej zakrýva závoj.

Informácie o tohtoročnom laureátovi aktualizujeme.

debata chyba
Viac na túto tému: #laureát #Nobelova cena za literatúru #Patrick Modiano