Festival literatúry príde k ľuďom aj sám

Dni slovenskej literatúry sa v Bratislave začínajú nultým ročníkom už dnes. Moderný festival nelipne na knihách a presahuje zaužívané predstavy o tom, čo to literatúra je. Kto má o ňu úprimný záujem, príde po vlastných. Ostatných si nájde aj na Hlavnej pošte či na Hlavnej stanici.

15.10.2014 09:00
Milan Rúfus Foto:
Tvorbu Milana Rúfusa si počas Dní slovenskej literatúry pripomenú v nedeľu v Modrom salóne SND.
debata

Festival spustia v Komornom štúdiu Slovenského rozhlasu, v rámci relácie Večer na tému, ktorú od 19.h naživo odvysiela Rádio Devín. Okrem Miroslavy Vallovej, organizátorky festivalu a riaditeľky Literárneho informačného centra (LIC), sa slova chopia aj spisovatelia Balla či Pavel Vilikovský. Zo štúdia sa v ďalších dňoch presunú diskusie aj do Starej tržnice, V-klubu, kníhkupectiev či na námestie pred vchodom do Slovenského národného divadla, kde na záujemcov denne o 15.¤h čaká literárny Hydepark. A literatúrou ožije aj Hlavná stanica, kde bude vo štvrtok od 14.¤h v čase najväčšej dopravnej špičky reťazové čítanie autorov a hercov. O deň neskôr privíta stanica vernisáž portrétov slovenských spisovateľov fotografky Lucie Gardin.

Slovo dostane každý

Básnické umenie počas festivalu nepredvedie len Mila Haugová či Erik Ondrejička, ale rovnako aj predajcovia zo Starej tržnice. Slovo dostane jednoducho každý a práve o sile slova to bude počas všetkých piatich dní festivalu. Nové možnosti poézie predstavia slampoeti Slovenska, Česka a Poľska alebo experimentálne vystúpenie Erika Šimšíka. So slovami sa v Literárnom cirkuse iným spôsobom pohrajú autori vydavateľstva KK Bagala. V rámci Literárneho chorálu vzdajú v nedeľu v Modrom salóne SND poctu Milanovi Rúfusovi. Pri tejto príležitosti vystúpi Dušan Jamrich aj Emília Vášáryová.

Značnú časť programu vyhradili organizátori aj pre priaznivcov detskej literatúry. Popri výstavach žiackej tvorby a workshopoch pre rodičov a ich deti sa v kníhkupectve LIC bude besedovať napríklad aj o tajomstve a odvahe v detskej literatúre. Svedčí to o ambícii ponúkať veľkorysý priestor rozličným kategóriám čitateľov.

Keďže literatúra nemusí byť vždy tým najväčším lákadlom pre návštevníkov, každé známejšie meno môže vzbudiť patričný záujem. Komu je známy Silvester Lavrík, ten si ho zrejme len ťažko bude spájať s evitovkami. No na Dňoch slovenskej literatúry sa práve on pozhovára o fenoméne Evita s Timeou Keresztényiovou a Evou Urbaníkovou. Koho beseda zaujme, má šancu kúpiť si ktorýkoľvek titul. V Starej tržnici navyše budú počas víkendu k dispozícii nové tituly z viac ako tridsiatky vydavateľstiev.

Literatúra aj v MHD

Dni slovenskej literatúry sa prispôsobujú každému čitateľovi, a preto sa počas nich bude možné stretnúť s tvorbou Ľubomíra Feldeka aj Dominika Dána. Nevšednosťou festivalu je jeho životaschopnosť prísť až k divákovi, bez toho, aby vlastne musel o akciu javiť záujem. Interaktívne zapojenie kultúry do prostredia Hlavnej stanice alebo prostriedkov mestskej hromadnej dopravy, kde v podaní mladých hercov zaznejú ukážky textov domácich autorov, len potvrdzuje, že organizátorom záleží na tom, aby sa festival neodohrával podľa tradičných predstáv.

Bohatosť tém a zastúpenie rozličných umeleckých generácií majú ambíciu zaručiť festivalu úspech, ktorý sa bude v ďalších rokoch starať pravdepodobne tiež o to, aby si literatúra vychovala domáceho čitateľa aj ďalšími prostriedkami, ako len prostredníctvom kníh.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Dni slovenskej literatúry