Man Booker Prize získal Austrálčan Richard Flanagan

Prestížnu literárnu Man Booker Prize získal austrálsky autor Richard Flanagan za vojnovú love story The Narrow Road to the Deep North. Stal sa tak tretím Austrálčanom, ktorému ju udelili.

15.10.2014 14:00
Britain Man Booker 2014, Richard Flanagan Foto:
Richard Flanagan
debata

„Je to pozoruhodný príbeh lásky a zároveň príbeh o ľudskom utrpení a kamarátstve,“ vyjadril sa na adresu oceneného románu predseda poroty A. C. Grayling s tým, že na víťazovi sa dohodli po asi trojhodinovej debate. Najlepšie a zároveň najhoršie na hodnotení kníh je podľa neho, keď narazí na nejakú, ktorá ho zasiahne tak hlboko, že niekoľko nasledujúcich dní nedokáže vziať do rúk ďalšiu. „A presne to sa stalo v prípade tejto knihy,“ prezradil.

Flanaganovo dielo sa odohráva počas stavby thajsko-barmskej železnice smrti počas druhej svetovej vojny. Rodák z Tasmánie si ocenenie, ktorého súčasťou je aj finančná odmena 50-tisíc libier (v prepočte približne 62 950 eur), prevzal v utorok 14. októbra v londýnskej Guildhall z rúk Vojvodkyne z Cornwallu. „Nikdy som nečakal, že by som tu pred vami mohol v tejto londýnskej sále stáť ako ocenený autor,“ vyjadril sa 53-ročný Flanagan, ktorého otec ako japonský vojnový zajatec prežil železnicu smrti a zomrel ako 98-ročný v deň, keď jeho syn román dokončil. Na definitívnej podobe diela pracoval Flanagan 12 rokov. „Iné knihy prichádzali a odchádzali, zatiaľ čo sa mi nedarilo dokončiť túto. Napísal som päť rôznych verzií, kým som našiel tú správnu,“ napísal pre Sydney Morning Herald.

Príbeh sa odohráva v japonskom vojnovom zajateckom tábore a sleduje zážitky chirurga Dorriga Evansa, ktorého prenasledujú spomienky na milostnú aféru s mladou manželkou jeho strýka spred dvoch rokov. The Narrow Road to the Deep North je Flanaganovým šiestym románom. Venovaný je „väzňovi san bjaku san džú go“, čo je odkaz na väzenské číslo autorovho otca, 335.

Aktuálny ročník Man Booker Prize bol prvým, keď sa o ňu mohli uchádzať všetci anglicky píšuci autori a autorky bez ohľadu na ich národnosť. Niektorí sa preto obávali, že zmena pravidiel by mohla viesť k dominancii amerických tvorcov. Do shortlistu sa napokon dostali dvaja.

Minulý rok porota ocenenie udelila Novozélanďanke Eleanor Catton za historický román The Luminaries, predvlani ho získala Britka Hilary Mantel za Bring Up the Bodies. Ďalšími držiteľmi a držiteľkami Man Booker Prize sú napríklad Iris Murdoch, William Golding, Salman Rushdie, J. M. Coetzee, Keri Hulme, Kingsley Amis, Kazuo Ishiguro, Michael Ondaatje, Graham Swift, Ian McEwan, Margaret Atwood, Yann Martel, Alan Hollinghurst, John Banville alebo Aravind Adiga.

debata chyba
Viac na túto tému: #Man Booker Prize #literárna cena #Richard Flanagan