Scenáristka Beverly Hills píše s humorom o dnešnej Amerike

Pod názvom Kam si zmizla, Bernadette vyšla knižka, ktorá je svetovým bestsellerom, napísala ju Maria Sempleová a venovala ju svojej dcére.

20.10.2014 05:00
debata

Knižka má zvláštnu skladbu – je zostavená z e-mailov, listov, novinových článkov, vnútorných monológov a rôznych dokumentov. Text je teda veľmi dynamický a maximálne súčasný. A zápletka? Stratila sa jedna mama! Stalo sa to v rodine, ktorá vôbec nebola pochybná, naopak, veľmi moderná, usporiadaná, ambiciózna, ba až geniálna. A autorka dokazuje, že práve genialita často znamená nielen výnimočnosť, ale až bláznivosť. Môže sa stať všetko možné.

Mary Sempleová: Kam si zmizla, Bernadette Foto: Plus
Kam si zmizla Bernadette Mary Sempleová: Kam si zmizla, Bernadette

A tak je to aj v tomto prípade – pred Vianocami zmizne mama. Je to avantgardná architektka, ktorá získala rôzne ceny, ale tvorivo a netradične sa prejavuje vo všetkom – ako manželka, ako matka, ako susedka. V ničom nie je obyčajná. Jej dcéra Bee túži ísť na rodinný výlet do Antarktídy, ale mama sa tomu chce vyhnúť- nerada vychádza z domu, nechce sa jej na taký výlet. Má totiž psychickú poruchu agorafóbiu. Najala dokonca virtuálnu asistentku, aby za ňu všetko vybavila a ona nemusela nikam chodiť. Ako vidno – námety sú to originálne!

Kam si zmizla, Bernadette je dosť rozsiahly a zložitý román, ktorý vypovedá s humorom o súčasnej Amerike. Svedčí o tom aj úryvok zo záverečnej kapitoly: "Bee, miláčik, si dieťa Zeme, USA, štátu Washington a Seattlu. Tie bohaté decká z východného pobrežia, prudko sa rútiace nikam, sú iný živočíšny druh. Tvoji priatelia v Seattli sú úplne kanadskí vo svojej milote. Nikto nemá mobilný telefón, dievčatá nosia mikiny a veľké bavlnené nohavičky a kráčajú so zapletenými vlasmi a usmievajúcimi a zdobenými ruksakmi. Vieš, aké je to absolútne exotické, že ťa nepokazila móda či popkultúra?“

Z citátu vidno, že ide o tzv. dievčenský román, ktorý obhajuje v modernom svete tradičné hodnoty, ale je aj dostatočne uvoľnený a hravý. Jeho autorka Maria Sempleová sa narodila v roku 1964 a stala sa úspešnou americkou spisovateľkou a televíznou scenáristkou. Autorsky sa podieľala na televíznych seriáloch a sitkomoch – napr. Beverly Hills 902 10. Román Kam si zmizla, Bernadette vyšiel v roku 2012 a hneď vyvolal senzáciu, vďaka nezvyčajnej forme a sviežemu humoru. Autorka s dcérou Poppy a priateľom žije v Seattli.

Iste je v knižke aj mnoho z ich života, dcére ju aj pripísala. Text pôsobí veľmi bezprostredne a nášmu čitateľovi priblíži celkom iné prostredie, než na aké sme zvyknutí. Priblíži cudzinu, na ktorú sme zvedaví.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bestseller #Kam si zmizla #Bernadette #Maria Sempleová