Laco Hanniker: Ústa plné čerešní

Sú spisovatelia, ktorých prózy vedia v čitateľovi vzbudiť nefalšovanú hrôzu a des. Medzi našich majstrov strachu nesporne patrí Laco Hanniker. Prekvapujúco vtipný, milý príbeh chlapca, z ktorého sa cez neraz úsmevné epizódy stáva muž. Kniha je ohňostrojom žiarivých spomienok na radostné detstvo, ktoré sa dá prežiť všade tam, kde dieťa „nechalo svoje detské srdce“, teda aj na navonok nezaujímavom vidieku.

28.10.2014 05:00
debata
Laco Hanniker:
Ústa plné čerešní Foto: Ikar
Laco Hanniker Ústa plné čerešní Laco Hanniker: Ústa plné čerešní

Úvodné stránky knihy by čitateľ mohol vnímať ako bezbrehý hold Borisovi Filanovi, nekonečný obdiv k jeho postrehom z ciest a detstva prežitého v bratislavských uliciach. Ďalšou dôležitou postavou príbehu je gróf František Ziči. Uhorský magnát vystupuje v úlohe svojrázneho Chárona, ibaže Hannikerov prievozník nepreváža už zrelého muža na člne, ale v parádnom hintove, a nie do zabudnutia, ale do spomienok. V Hannikerovej próze je tak veľa a tak skvele opísaných zaujímavostí, že po jej prečítaní si istotne mnohí zaumienia, že sa do tých zázračných Voderád vyberú. Plnenými holubmi z nedeľnej polievky ich už pán farár nepohostí, zato mäsko z pečených havranov im hádam ešte Voderadčania ponúknu…

Laco Hanniker začínal ako autor rozhlasových poviedok a pásiem, za ktoré získal viacero ocenení. Knižne debutoval a ďalej rozvíjal témy, ktoré súviseli s jeho koníčkom rybárením – Osudové ryby (1996), Pytliaci (1998), Rybári (1999), O rybách a iných vášňach (2009) – a detstvom Pod čerešňou spali (1997). Spisovateľskú zručnosť si vyskúšal aj ako scenárista, vytvoril scenár Výstrel navyše (2010) a ako autor literatúry faktu sa predstavil v cestopise Zázračné Nórsko (2000). Skúsenosti z prokurátorskej praxe pretavil do kníh Kruté poviedky (2003), Ostnatý raj (2007) a Mreže (2012).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #spomienky #detstvo #Laco Hanniker #majster strachu