Michela Murgia: Accabadora

Román talentovanej sardínskej autorky Michely Murgie, ktorý získal tri prestížne talianske literárne ceny a bol preložený do viac ako 30 jazykov, rozvíja poetický príbeh o detstve a starnutí, o živote a smrti.

02.11.2014 05:00
debata
Michela Murgia:
Accabadora Foto: Slovart
Michela Murgia Accabadora Michela Murgia: Accabadora

Accabadora v sardínčine znamená „tá, ktorá ukončuje", dej knihy sa odohráva na sardínskom vidieku v polovici 50. rokov 20. storočia. Bonaria Urrai je accabadorou, miestni ju vnímajú ako poslednú matku, jej činy sú vnímané ako gesto milosrdenstva a lásky – ona je tá, ktorá stojí po boku človeka v jeho posledných chvíľach.

No accabadora človeka nielenže odprevádza z tohto sveta, ale aj napĺňa jeho nezvratný osud. Bonaria sa ujme malej Márie, vychováva ju vo svojom pustom príbytku ako vlastnú dcéru a dohliada na jej vzdelanie aj výchovu. Keď však dievča zistí o Bonarii krutú pravdu, z divokej Sardínie utečie do Turína. Raz sa však na ostrov vráti – za Bonariou.

Michela Murgia (1972) je talentovaná autorka, pochádzajúca z malého mestečka na severe Sardínie. Príbehy jej kníh hovoria o pradávnych archetypoch drsného sveta stredomorského ostrova, aj o novodobom otroctve, manipulácii a využívaní pracovníkov nadnárodných koncernov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spisovateľka #Sardínia #Michela Murgia