Bibliotéka predstaví knižné hity jesene

Populárne severské detektívky, ale aj tituly, ktorým bude patriť tohtoročná jeseň, prinesie veľtrh pre knihomoľov Bibliotéka. Už po 22-krát odprezentujú vydavateľstvá až do nedele 9. novembra v bratislavskej Inchebe novinky, ktoré sa za posledné mesiace dostali na pulty slovenských kníhkupectiev. Celkovo sa na veľtrhu zúčastní 150 vystavovateľov zo sveta kníh a organizátori pripravili aj množstvo sprievodných podujatí.

07.11.2014 08:00
Bibliotéka ponúkne knihy aj pre malých čitateľov. Foto: ,
Bibliotéka ponúkne knihy aj pre malých čitateľov.
debata

Vôňa kníh, pútavé diela, ale aj uvoľnená atmosféra literárnej kaviarne, kde svoju literárnu prvotinu odprezentovala včera aj herečka Eva Vejmělková, sú lákadlami tohtoročnej Bibliotéky. K slovu sa dostanú aj stálice slovenskej literárnej scény. „Na Bibliotéke sa predstavia naši top autori, ktorým v súčasnosti alebo v nedávnom období vyšli nové knihy – Andrea Coddington, Rasťo Piško, Jozef Karika, Kamil Peteraj, takže viac-menej samé zvučné mená a myslím si, že účastníci Bibliotéky sa majú na čo tešiť,“ povedala Mária Lešková z vydavateľstva I­kar.

Neprehliadnuteľné preklady a prekladatelia

Velikáni svetovej literatúry sa dostavajú k slovenským čitateľom vďaka prekladateľom, na ktorých nezabudli ani organizátori veľtrhu Bibliotéka. Už dnes sa rozprúdi debata s prekladateľkami detskej literatúry Janou Petrikovičovou, Zuzanou Drábekovou a Dášou Zvončekovou aj o tom, prečo chodí Harry Potter do Rokfortu a kedy sa Krtko naučil po slovensky.

S prekladmi Williama Shakespeara sa vraj trápil už Pavol Dobšinský. Pri príležitosti 450. výročia narodenia tohto anglického dramatika budú v sobotu o 18. h hovoriť o svojich skúsenostiach s ním básnik Ľubomír Feldek, literárny vedec Ján Vilikovský a redaktorka Oľga Ruppeldtová. Na Bibliotéke sa predstavia tiež prekladatelia, laureáti Ceny Jána Hollého za rok 2013 Otakar Kořínek, Ján Švantner, Ladislav Šimon či Ján Štrasser. V nedeľu o 15. h porozprávajú návštevníkom o radosti a útrapách prekladateľskej práce, ale zároveň prezradia, ako prehovorila Nabokovova Pamäť, o čom spieva Claudel v Piatich veľkých ódach, kedy Goethe pocítil Slasť a bôľ či ako duje Sorokinova Metelica.

Hra o tróny a švédske krimi

Populárny fantasy seriál Hra o tróny autora Georgea R. R. Martina sa dočkal svojho prvého slovenského prekladu vo vydavateľstve Tatran. Prvá časť úspešnej ságy, Pieseň ľadu a ohňa, bude dostupná aj na Bibliotéke. Na ďalšie pokračovania si fanúšikovia budú musieť ešte počkať. „Začiatkom decembra vyjde druhý diel s podtitulom Súboj kráľov a počítame, že v júni vyjde aj tretí diel Búrka mečov,“ uviedla Lucia Mládeková z vydavateľstva Tatran.

Po veľkom úspechu debutu Havranie dievča príde jeho autorská dvojica na Bibliotéku osobne predstaviť pokračovanie knihy. „Sú to dvaja Švédi, ktorí píšu pod pseudonymom Erik Axl Sund. Zaujímaví sú aj tým, že ich literárna prvotina vzbudila medzinárodný ohlas a boli na ňu veľmi rozporné reakcie. Teraz vychádza druhá časť ich trileru s názvom Plameň túžby,“ povedala Mária Lešková z Ikaru. Plameň túžby prinesie komisárke Jeanette Kihlbergovej nový prípad, keď kvôli takmer rituálnej vražde úspešného podnikateľa musí prerušiť vyšetrovanie prípadov mŕtvych chlapcov prisťahovalcov. Viacero detailov poukazuje na to, že ide o pomstu, ale čo bolo jej príčinou, to je už otázka, na ktorú komisárka musí nájsť odpoveď.

Bibliotéka myslí aj na najmenších čitateľov. Tí si precvičia fantáziu a šikovnosť v rozprávkovej dielni, ale čaká na nich aj množstvo rozprávok a literárnych dobrodružstiev. Svoj debut v detskej literatúre, poetický príbeh O kresbe, ktorá ožila, predstaví v piatok o 13. h spisovateľ Daniel Pastirčák spolu s ilustrátorkou Danielou Olejníkovou. „Z populárnych detských spisovateliek sa vracajú Andrea Gregušová s príbehom Marína a povaľači a Toňa Revajová s tretím dielom dobrodružstiev Johanky s názvom Tvoja Johanka. V populárnej sérii Naše hrôzyplné dejiny vyšla knižka Kataríny Škorupovej Ako uloviť mamuta, ktorú predstaví spolu s ilustrátorkou Katarínou Slaninkovou,“ uviedla Saša Petrášová z vydavateľstva Slovart.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #knižný veľtrh #Bibliotéka #Incheba