Príbehom nevernice Coelho neoslní

Hoci sa pri mene Paulo Coelho iste nejeden úsmev pretiahne do úškrnu, jeho pevné miesto na literárnom výslní nemožno spochybniť. Stal sa azda najcitovanejším spisovateľom súčasnosti. Každou zo svojich kníh čitateľov presviedča o univerzálnosti ich trápení, holými vetami im sprostredkúva esenciu "životných právd". Aj keď časy jeho najmasovejšej popularity sú už zrejme nenávratne preč, vydanie novej "coelhovky" ešte stále v radoch jeho priaznivcov vyvoláva radostné očakávania. Novinka s titulom Cudzoložstvo však prináša sklamanie.

12.11.2014 05:00
debata
Paulo Coelho - Cudzoložstvo. Foto: Ikar
Paulo Coelho, Cudzoložstvo Paulo Coelho - Cudzoložstvo.

Hoci jeho romány nikdy neboli takpovediac „náročným čítaním“, prepojením každodennej reality a vnútornej mágie prežívania svojich hrdinov dokáže obvykle s ľahkosťou dosiahnuť určitú hĺbku. Tentoraz sa však všetko bezútešne zlieva do dvojdimenzionálnej prázdnoty. Veľký podiel na tom má už hlavná hrdinka, ktorej „duchovná cesta“ (typická pre všetkých Coelhových hrdinov) je tentoraz skôr bludným kruhom a predvídateľným prešľapom.

Linda je mladá Švajčiarka z dobrých pomerov, je úspešná novinárka, má dve šikovné deti a oddaného manžela. Odrazu však na ňu dolieha bezdôvodný smútok. Niekoľko desiatok strán prevádza autor čitateľa jej zúfalstvom, na ktoré nezaberá večera v drahej reštaurácii, joga ani návšteva psychológa. Napokon začína byť jasné, že v skutočnosti hľadá dobrodružstvo. To prichádza v podobe niekdajšej detskej lásky Jacoba, z ktorého sa stal vplyvný politik. Náhly pocit spriaznenosti napĺňa Lindu presvedčením, že mimomanželský pomer jej trápenie ukončí. A tak sa stáva Jacobom priam posadnutá a neváha spriadať ani priam „telenovelové“ intrigy proti jeho manželke. Ako to však už v Coelhových románoch chodí, cesta je cieľom, a tak Linda postupne zisťuje, že v cudzom náručí nenájde osudovú lásku, ale len zhmotnenie životnej krízy.

Ten, kto u Coelha hľadá posilňujúce odkazy, ku ktorým by sa mohol vracať v časoch vlastnej neistoty, napokon aj na stránkach Cudzoložstva niekoľko pozoruhodných myšlienok nájde. Kým sa k nim však prepracuje, môže sa mu zdať, že omylom siahol po ktoromsi z románov Danielle Steelovej. Nedospelosť hrdinky je taká okatá, akoby autor pri jej stvorení úzkostlivo dbal na to, aby bolo čo naprávať. Prvé dve tretiny knihy sú teda bolestne nezáživným čakaním na bod zlomu, ktoré občasne spestruje erotika, neprirodzene pôsobiace podobenstvá z Biblie (alebo Frankensteina) či zovšeobecnený opis „švajčiarskej mentality“.

Názov knihy sľubuje univerzálne postrehy o častom dôvode odcudzenia v partnerských vzťahoch. Autor sám vraj chcel zmeniť stereotypný sexistický názor, že podvádzajúca žena je „šľapka“, zatiaľ čo muž má hlbšie dôvody. V skutočnosti je však Cudzoložstvo len neautentickým záznamom špecifickej situácie v živote ženy, ktorá nevyvoláva takmer žiadne sympatie…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nevera #román #Paulo Coelho #Cudzoložstvo