Ivan Štrpka: Básne III.

Tretí zväzok zobraných veršov člena básnickej skupiny Osamelí bežci prináša autorizované vydanie štyroch zbierok poézie: Rovinsko, Juhozápad. Smrť matky (1995), Majster Mu a ženské hlasy (1997), 25 básní (2003) a Hlasy a iné básne (2001). Niektoré texty autor pozmenil, občas sa odhodlal aj k výraznejším úpravám.

14.11.2014 05:00
debata
Ivan Štrpka:
Básne III. Foto: Modrý Peter a KK Bagala
Ivan Štrpka Básne III. Ivan Štrpka: Básne III.

Súborné vydanie tretie zväzku básnického diela Ivana Štrpku sleduje prirodzenú chronológiu vzniku textov. To znamená, že jednotlivé zbierky sú doň začlenené v poradí, v akom vznikali ich rukopisy, a nie v akom vychádzali v knižnej podobe. Čas rukopisného vzniku nejednej Štrpkovej zbierky sa nezhoduje s rokom jej knižného vydania. V porovnaní s pôvodnými vydaniami ponúka aj tento zväzok autorizovaný textový variant Štrpkovho básnického diela, ktoré preto považujeme za kompletné a uzavreté. Niektoré básnické knihy mohli byť publikované až s niekoľkoročným odstupom, za ktorým stoja zväčša známe politické okolnosti (cenzúra v období totality), ale niekedy aj iné, celkom prozaické dôvody.

Ivan Štrpka (1944) je básnik, textár, esejista, prozaik, prekladateľ, člen básnickej skupiny Osamelí bežci. Vyštudoval slovenčinu a španielčinu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bra­tislave. Pracoval v Geologickom ústave, v Československej televízii v Bratislave ako dramaturg večerníčkov pre deti a ako redaktor a šéfredaktor vo viacerých literárnych časopisoch (naposledy v Romboide). Spolupracoval na hudobných projektoch Deža Ursinyho ako básnický textár. Venuje sa tiež prekladaniu zo španielčiny a portugalčiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #poézia #Ivan Štrpka