Jón Gnarr: Ako som sa stal starostom Reykjavíku a chcel zmeniť svet

Autobiografická kniha Jóna Gnarra, ktorá popisuje príbeh komedianta, pankáča a zrejme najnonkomformnejšieho starostu hlavného mesta na svete, vyšla tesne pred komunálnymi voľbami vo vydavateľstve Artforum. Neskoro na to, aby inšpirovala pankáčov kandidovať v komunálnych voľbách, no v pravej chvíli, aby sme si uvedomili ten priepastný rozdiel v myslení komunálnych úradníkov aj voličov na Slovensku a na Islande.

17.11.2014 05:00
debata
Jón Gnar: Ako som sa stal starostom Reykjavíku... Foto: Artforum
Jón Gnar Ako som sa stal starostom Reykjavíku a chcel zmeniť svet Jón Gnar: Ako som sa stal starostom Reykjavíku a chcel zmeniť svet

Jón Gnarr, showman, basgitarista punkrockovej skupiny a – starosta hlavného mesta Islandu. Správa o tom, že Jón Gnarr sa dostal do čela radnice v islandskom Reykjavíku, obletela svet v júni roku 2010, uprostred ekonomickej krízy. Kandidát recesistickej Najlepšej strany sľúbil obyvateľom mesta vo voľbách okrem iného dostatok uterákov na kúpaliskách, parlament bez drog a ľadového medveďa do miestnej zoo. Do boja proti kríze vyrazil s heslom „viac punku, menej pekla!“ a vyhlásil, že v mestskom prístave by mala stáť nadživotná socha Björk.

A s prehľadom vyhral! Starostom v islandskom Reykjavíku sa stal v júni roku 2010, uprostred ekonomickej krízy.

Po svojom zvolení vyhlásil, že nevstúpi do koalície s nikým, kto nepozerá seriál HBO The Wire. Prezlečený za kráľovnu a ako zástanca práv homosexuálov sa objavil na Gay Pride Parade. V októbri roku 2014 získal jednu z piatich cien mieru Johna Lennona, ktorú udeľuje Yoko Ono, finančnú cenu venoval ženskému útulku v Reykjavíku. Po ukončení volebného obdobia už na post starostu nekandidoval a svoje skúsenosti, či chyby ktorých sa dopustil popísal v knihe – Ako som sa stal starostom Reykjavíku a chcel zmeniť svet.

Jón Gnarr Kristinsson je islandský herec, komik a politik, ktorý bol v rokoch 2010 – 2014 starostom islandského hlavného mesta Reykjavík. V detstve sa potýkal so zlou diagnostikou svojich intelektuálnych schopností, s poruchami učenia, s ADHD a dyslexiou (o svojom detstve píše v knihe The Indian), neskôr ho volali Jónsi Punk, pretože hral na basu v punkovej kapele Nefrennsli. Pokúsil sa dostať na niekoľko vysokých škôl, no nakoniec pracoval ako taxikár, v rádiu, ako copywriter a producent, hral v niekoľkých komediálnych filmoch a seriáloch. V roku 1980 sa Jon a jeho budúca manželka Johanna Jóhannsdóttir zoznámili s členmi kapely Sugarcubes – s Björk Guđmundsdóttir a Einarom Orn Benediktssonom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Island #Jón Gnarr