Peter Pišťanek: Rukojemník

Autor kultovej trilógie Rivers of Babylon prichádza po rokoch s novým románom. V knihe Rukojemník rozohral silný realistický príbeh o obyčajných, malých ľuďoch z pohraničnej obce, ktorí sa musia vysporiadať s udalosťami veľkých dejín. Rukojemník rozpráva príbeh Petra Achbergera, ktorý mal štyri roky, keď jeho rodičia emigrovali do Viedne.

18.11.2014 05:00
debata
Peter Pišťanek
Rukojemník Foto: Slovart
Peter Pišťanek Rukojemník Peter Pišťanek Rukojemník

Nadýchali sa slobody a zatúžili ju dýchať natrvalo. Peter ostal u svojich starých rodičov v Devínskej Starej Vsi obklopený detskými a dospelými priateľmi a nepriateľmi. Bez rodičov, ktorí ostali za riekou. A s nádejou, že si jedného dňa preňho prídu.

Ako hovorí Peter Pišťanek v rozhovore, detských hrdinov si vybral preto, aby v kontraste s ich detskou priamočiarosťou a naivitou viac a zreteľnejšie vynikla pokrivená doba komunistického režimu. Autor sa pri opise chlapčenských dobrodružstiev inšpiroval aj vlastným detstvom. Rovnomenný film v réžii Juraja Nvotu bude mať premiéru v slovenských kinách v januári 2015. Hlavné postavy stvárnili Milan Lasica, Libuše Šafránková a Richard Labuda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Peter Pišťanek #rukojemník