PJ Harvey vydá prvú zbierku básní

Britská hudobníčka PJ Harvey plánuje budúci rok na jeseň vydať prvú zbierku básní The Hollow Of The Hand.

01.12.2014 17:17
PJ Harvey Foto:
PJ Harvey
debata

Štyridsaťpäťročná interpretka spolupracovala na novinke s fotografom a filmárom Seamusom Murphym. Dielo bude obsahovať básne a fotografie, ktoré dvojica zozbierala počas spoločných ciest v rokoch 2011 až 2014, keď navštívili Washington D.C., Kosovo či Afganistan.

„Zhromažďovanie informácií z ďalších zdrojov som vnímala ako veľmi vzdialené tomu, o čom som skúšala písať. Chcela som cítiť vzduch, pôdu a stretávať ľudí z krajín, ktoré ma fascinovali. Spolu s mojím kamarátom Seamusom Murphym sme sa dohodli, že spolu vytvoríme projekt. Ja budem zbierať slová a on obrázky a budeme tak nasledovať naše inštinkty, kam by sme sa mali poberať,“ uviedla speváčka vlastným menom Polly Jean Harvey v oficiálnom vyhlásení.

Práca na novinke sa páčila aj spomínanému fotografovi. „Polly je spisovateľka, ktorá miluje obrázky a ja som fotograf, ktorý miluje slová. Požiadala ma, aby som spravil nejaké fotografie a videá pre jej ostatný album Let England Shake (2011, pozn. SITA). Zaujalo ma to a tak sa začalo naše dobrodružstvo, ktoré teraz prešlo do novej formy v podobe tejto knihy. Je to náš pohľad na domov a na svet,“ doplnil Murphy.

PJ Harvey začínala vo formácii Automatic Dlamini. V roku 1991 založila PJ Harvey Trio, s ktorým vydala štúdiovky Dry (1992) a Rid of Me (1993). Po rozpade skupiny pokračovala už sama, pričom ako sólistka debutovala nahrávkou To Bring You My Love (1995). Nasledovali Is This Desire? (1998) a album Stories from the City, Stories from the Sea (2000), ktorý jej priniesol prvú Mercury Prize. Tú si vyslúžila aj za zatiaľ poslednú štúdiovku Let England Shake, čím sa stala jedinou interpretkou, ktorá toto ocenenie získala viac ako raz. PJ Harvey má na konte ešte nahrávky Uh Huh Her (2004) a White Chalk (2007) či dve kolaborácie s bývalým kolegom z Automatic Dlamini Johnom Parishom. Vlani jej britská kráľovná Alžbeta II. udelia nižší Rad britského impéria MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire). Tento rok získala čestný doktorát londýnskej Goldsmiths University.

debata chyba
Viac na túto tému: #zbierka básní #PJ Harvey #britská hudobníčka