Ars Poetica privíta aj klasika americkej poézie

Na dvanástom ročníku medzinárodného festivalu poézie Ars Poetica sa predstaví vyše dvadsať básnikov a umelcov z dvanástich krajín. Okrem poézie ponúkne aj filmové projekcie či koncerty. Festival sa v Bratislave začal v stredu 3. decembra a potrvá do nedele.

04.12.2014 11:56
Americký básnik Ron Padgett. Foto:
Americký básnik Ron Padgett.
debata

„Medzinárodným headlinerom podujatia bude tento rok americký básnik Ron Padgett, jeden z moderných klasikov americkej poézie, držiteľ celého radu prestížnych ocenení a spoluzakladateľ Newyorskej školy,“ prezrádzajú organizátori.

Padgett je napríklad tohtoročným držiteľom Knižnej ceny Los Angeles Times v kategórii poézia a jeho zbierku Ako dlho nominovali v roku 2012 na Pulitzerovu cenu v rovnakej kategórii. Na budúci rok mu New York Review Books vydá preklad Apollinairových básní a pripravuje aj zbierku svojich nových básní pod názvom Som aj nie som sám. Padgett sa na festivale predstaví v piatok o 19. h na Večere poézie v priestore A4 spolu s ďalšími autormi.

Aj dnešný festivalový deň ponúkne niekoľko zahraničných hostí, medzi nimi nemeckého „búrliváka a priekopníka zvukovej poézie“ Dalibora Markovica, ktorý vo svojom vystúpení kombinuje rytmus slov s bubnovaním. Okrem neho v A4 od 19. h svoje básne prečítajú dve nemecké poetky či Nia Daviesová z Veľkej Británie.

Domácu scénu na festivale zastupujú napríklad Ján Buzássy, Karol Chmel či Jana Pácalová, ďalší poeti a poetky ako Mária Ferenčuhová, Peter Macsovszky či Martin Solotruk zase vytvorili preklady básní zahraničných hostí. Do živých VJ setov Zdena Hlinku ich budú recitovať Lucia Hurajová a Ľubo Bukový.

Ars Poetica ponúkne návštevníkom aj živé pásma, v ktorých sa spája slovo s obrazom. V piatok a v sobotu o 21. h sa takto v A4 vo dvojici programov nazvaných Poézia a video predstavia napríklad Ariadna Radi Cor, talianska poetka a performatívna grafička z Londýna, dvojica mladých priekopníkov digitálnej poézie z Krakova, renomovaný britský básnik a vizuálny umelec Marc Atkins či surreálny Čiľan žijúci v Paríži Martín Bakero.

Okrem čítania poézie festival pozýva aj na filmové predstavenia, ktoré ponúknu „neopozerané kúsky, kreatívne haluze a veci, ktoré v multiplexoch veľmi nechodia“. Premietať sa bude najmä vo Foajé na Štefánikovej 16 a v programe je napríklad výber toho najlepšieho z Fest Anča 2014, retrospektíva snímok Dušana Hanáka z rokov 1965 – 1974 či filmy Zuzany Piussi.

Ako funguje spojenie poézie a tanca ukáže dnes o 21. h v A4 multimediálny projekt Jany Terekovej a Zuzany Lackovej, ktorý vznikol na motívy poézie Michala Habaja. A v programe nechýba ani hudba – práve koncerty budú od dnes do soboty uzatvárať jednotlivé večery s poéziou v klube A4. <pe>

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #poézia #Ars Poetica #Ron Padgett