Kamióny volvo rozosmejú severským humorom

Nórsky spisovateľ Erlend Loe knihou Kamióny volvo voľne nadväzuje na úspešný román Doppler z roku 2007 a pokračuje tam, kde skončil.

16.12.2014 05:00
debata
Erlend Loe:
Kamióny volvo Foto: Premedia
Erlend Loe Kamióny volvo Erlend Loe: Kamióny volvo

Autor však myslí počas písania aj na čitateľov začínajúcich knihou Kamióny volvo a uvádza ich svojimi príhovormi do deja. Čitateľ sa ocitá na pohraničí Nórska a Švédska v horách, čo je pre autora zdrojom satirických vtipov.

Určitá neohrabanosť spisovateľa a severský zmysel pre humor, ktorý sa vyznačuje kombináciou naivity, irónie a absurdity, robia z knihy zábavné a ľahké čítanie. Samotný Erlend Loe berie písanie kníh ako svoj koníček. Jeho výsledok však baví čitateľov po celom svete.

Napriek tomu, že nórsky spisovateľ uvádza, že postavy sú vymyslené, životné príbehy troch osamelých a vo svete stratených ľudí, ktoré v knihe spoznávame, nútia čitateľa uvažovať o tom, či niekde medzi dvomi severskými krajinami existuje takáto jemne šialená trojica ľudí. Panovačná užívateľka ľahkých drog Maj Britt, jej nenávidený sused Anton von Borring – starý mládenec a zanietený skaut a Doppler, stratený vo vlastnom chaose pocitov a myšlienok, ktorý je na úteku pred samým sebou a tvári sa, že je to jeho bojkot zlého a nenapraviteľného sveta. Všetci majú svoje až existenčné problémy, neresti, ale aj tajomstvá, s ktorými prichádzajú do konfrontácie.

Titulná téma kamióny volvo sa nenápadne nesie dejom a odkazuje na morálnu nespôsobilosť veľkých spoločností, ktoré sú schopné ukradnúť človeku uznanie aj život bez ohľadu na dôsledky. Autor sa k nej vracia prostredníctvom Maj Britt a príbehu jej manžela Birgera. Loe však v tomto smere neupadá do patetických scén, využíva dôvtip a svojim postavám dovoľuje byť za normálnych okolností nenormálnymi.

Kniha Kamióny volvo ponúka náhľad do myšlienkových pochodov autora. Erlend Loe pravidelne dopĺňa svoje poznámky k jednotlivým situáciám, ale aj zasväcuje čitateľov do procesu tvorby, čo môže byť pre čitateľa chvíľami aj trochu otravné. Sú to však presne mierené kroky, ako si vytvoriť vzťah s čitateľom. Erlend Loe sa stáva v podstate ďalšou postavou s vlastným príbehom. V prekvapujúcom závere vyzýva spisovateľ čitateľov, aby si pustili k čítaniu posledných riadkov skladbu od Rage Against The Machine Killing In The Name a snaží sa vytvárať kombináciou knihy a hudby filmový obraz. Či sa mu to však podarí a čitateľ si odnesie celkovo príjemný pocit z knihy, závisí už len od fantázie a ochoty čitateľa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná recenzia #Erlend Loe #Kamióny volvo