Daniel Pastirčák, Josef Sýkora: Boží strom zla

V knihe Boží strom zla Daniel Pastirčák a Josef Sýkora čitateľovi predkladajú pohľad na dve základné časti Biblie: úvodné príbehy o vzniku sveta a Ježišove hádanky.

28.12.2014 05:00
debata
Daniel Pastirčák, Josef Sýkora:
Boží strom zla Foto: Calder
Daniel Pastirčák, Josef Sýkora Boží strom zla Daniel Pastirčák, Josef Sýkora: Boží strom zla

Autori pred nás stavajú dôležité výzvy, na ktoré nevšedne, aktuálne aj provokatívne sami reagujú. Kniha dvoch autorov v dvoch jazykoch a ich neočakávané reakcie na vzrušujúce otázky je rozsahom útla, ale myšlienkovo veľmi bohatá.

Daniel Pastirčák je básnik, prozaik, esejista a výtvarník. V súčasnosti pôsobí ako kazateľ Cirkvi bratskej v Bratislave. Svoje verše, prózy a eseje publikoval na prelome 80. a 90. rokov v Slovenských pohľadoch a Tvorbe T, neskôr v časopise Romboide a v periodiku Mosty. Spolupracoval s rozhlasom aj televíziou. Knižne debutoval v roku 1993 meditatívnymi rozprávkami Damianova rieka. Rozprávky o láske a večnosti. Publikáciu ilustroval sám autor. Ďalším dielom bola zbierka lyricko-filozofických básní Tehilim z roku 1997, ktorá nesie stopy autobiografickosti. V roku 2000 nasledovala rozprávková sága Čintet, alebo more na konci sveta, ktorá získala cenu VUB. V roku 2005 publikoval svoju druhú básnickú zbierku Kristus v Bruseli. Daniel Pastirčák sa venuje aj tvorbe pre divadlo. V roku 2000 preložil hru od T. S. Eliota Večierok. V Slovenskom národnom divadle uviedli novú verziu hry Svätá Dorota, ktorej autorom je Daniel Pastirčák. Napísal scenár aj k ďalšej divadelnej hre Vrchol v hmle a k filmu Prebudená. Scenár bol medzi piatimi nominovanými scenármi v rámci Českého Leva.

Josef Sýkora je kazateľ a správca zboru Cirkvi bratskej v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Daniel Pastirčák #Biblia #Josef Sýkora