Valér Mikula: Postinterpretácie

"Východiskom z dilemy, ako nebyť ani slovenským esejistom, ani slovenským literárnym vedcom, je možno postup, ktorý by som nazval postinterpretáciou," napísal o. i. v predslove náš popredný literárny vedec Valér Mikula (1949).

02.02.2015 07:00
debata
Valér Mikula: Postinterpretácie Foto: Cathedra
Valér Mikula: Postinterpretácie    Valér Mikula: Postinterpretácie

Predmetom jeho záujmu je v tejto knižke tvorba Vajanského, Jesenského, Hronského, Kostru, Tatarku, Fabryho, Popu, Strážaya a Kopcsaya.

„Valér Mikula patrí k našim popredným interpretátorom literárnych javov, osobitostí autorských postupov a konkrétnych diel. Je preňho pritom príznačná nielen mimoriadna dôslednosť, spočívajúca v tom, že dokonale pozná predmet interpretácie a to, čo o ňom už napísali iní, ale aj schopnosť nazerať veci z ,neobsadených‘ zorných uhlov a objavovať veci nové,“ napísal o autorovi na obálke knižky spisovateľ a literárny vedec Igor Hochel.

„Občas sa mi stane, že čítam vedecký text s väčším zaujatím ako umelecké dielo, pri ktorom hrozí zaspatie, k čomu sa však neprizná hockto – veď to by tak bolo, driemať pri osobnostiach našej spisby! Valér Mikula sa nielen bez okolkov priznáva k čitateľskej nude, on píše svoje štúdie, články, doslovy či recenzie tak, že by zobudil aj toho najnepozornejšieho percipienta,“ uviedla literárna vedkyňa Marta Součková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Valér Mikula #literárny vedec