André Breton, Philippe Soupault: Magnetická pole

Prvý publikovaný text jedného z najprenikavejších prúdov avantgardy 20. storočia vôbec. Magnetické polia sú dnes súčasťou školských učebníc i u nás, ale v našich končinách vychádzajú po prvý raz.

03.02.2015 16:00
debata
André Breton, Philippe Soupault: Magnetická pole Foto: Sdružení Analogonu
André Breton, Philippe Soupault: Magnetická pole André Breton, Philippe Soupault: Magnetická pole

Iniciačný textu surrealizmu v kongeniálne preložil Petr Král. Kniha, ktorú André Breton (1896 – 1966) a Philippe Soupault (1897 – 1990) spoločne vydali v roku 1920 vo svojom časopise Littérature, je inaugurálnym textom ich hnutia, v ktorom dosiaľ pôsobí skeptický humor a radostný nihilizmus dada.

Metóda písania je kolektívna, s dôrazom na zachytenie nespútaného prúdu predstáv a myšlienok s nulovou korekciou rozumu. Interpunkcia je nepodstatná, kapitola sa končí vtedy, keď autori večer odkladajú perá, aby pokračovali na druhý deň ráno. Za zmienku stojí, že mladí autori pokladali toto dielo za nie umelecký počin, ale vedecké skúmanie. Jeho prvé české vydanie, ku ktorému konečne dochádza, snáď pomôže skorigovať predpotopné predstavy, ktoré u nás o surrealizme a tzv. automatickom písaní – ktorého sú Magnetické polia prvým programovým príkladom – dodnes panujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #surrealizmus #André Breton