Ako zabiť vtáčika sa po polstoročí dočká pokračovania

Ako zabiť vtáčika nebude jedinou knihou, ktorá kedy vyšla americkej spisovateľke Harper Leeovej. Tento rok v júli sa na trhu objaví pokračovanie tohto úspešného románu z amerického Juhu, za ktorý Leeová získala Pulitzerovu cenu.

06.02.2015 09:00
debata

S odvolaním sa na nakladateľstvo Harper o tom informovala agentúra AP.

Harper Leeová napísala svoj dosiaľ jediný román... Foto: HarperLee.com
Harper Lee: How to kill a mockingbird Harper Leeová napísala svoj dosiaľ jediný román Ako zabiť vtáčika ešte v roku 1960.

Román nazvaný Go Set a Watchman (Choď, postav hliadku) Leeová napísala v 50. rokoch a odložila. Vlani na jeseň ho však objavila jedna spisovateľkina priateľka. „Po dlhom váhaní som ju dala prečítať pár ľuďom, ktorým dôverujem, a urobilo mi radosť, keď povedali, že stojí za to ju vydať,“ povedala 88-ročná Leeová vo vyhlásení zverejnenom nakladateľstvom Harper. Nové dielo jej vyjde po viac ako polstoročí.

V knihe Choď, postav hliadku vystupuje žena menom Scout, ktorú čitatelia poznajú ako šesťročné dievčatko z neskôr napísaného románu Ako zabiť vtáčika. „Môjho nakladateľa vtedy zaujali spomienky na Scoutino detstvo, a tak ma presvedčil, aby som napísala román (z ktorého sa stalo Ako zabiť vtáčika) z perspektívy malej Scout,“ vysvetlila Leeová, ako vznikli obe jej knihy.

Dej Choď, postav hliadku sa znova odohráva v ospalom mestečku Maycomb v Alabame počas 50. rokov, teda o dvadsať rokov neskôr než Ako zabiť vtáčika.

Ako zabiť vtáčika z pohľadu malého dievčatka opisuje atmosféru, poznačenú rasizmom, ktorá v južanskom zapadákove panovala v čase hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia. Z knihy, ktorá vyšla v júni 1960, sa predalo 40 miliónov výtlačkov a dočkala sa aj filmového spracovania. Príbeh bieleho právnika, ktorý obhajuje černocha obvineného zo znásilnenia, získal tri Oscary.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pulitzerova cena #Harper Leeová #Ako zabiť vtáčika