Schovanec Josef: O kolečko míň. Můj život s autismem

Schovancova kniha predstavuje autentický ponor do vnútra človeka, ktorý svoj hendikep dokázal premenit na výhodu.

06.02.2015 05:00
debata

Vo Francúzsku vzbudilo jeho svedectvo mimoriadny ohlas – išlo o vôbec prvé rozprávanie muža postihnutého autizmom, ktorý nechal verejnosť nahliadnuť do svojho vnútorného sveta.

Schovanec Josef :
O kolečko míň.
Můj život s... Foto: Paseka/ Pasparta
Schovanec Josef O kolečko míň. Můj život s autismem Schovanec Josef : O kolečko míň. Můj život s autismem

A podobné výlučné postavenie má vydanie knihy O kolečko míň i v českom prostředí. Autor, ktorý sám ovláda desať jazykov, preukazuje nielen nebývalú štylistickú a myšlienkovú kultivovanosť, ale tiež ohromujúcu vzdelanosť a sčítanosť, a ponúka tak čitateľom strhujúcu a napínavú výpravu do zákutí ľudskej mysle.

Autor sa narodil v roku 1981 vo Francúzsku českým rodičom. V devätnástich rokoch mu diagnostikovali schizofréniu, o tri roky neskôr ju rekvalifikovali na Aspergerov syndróm. Má doktorát z filozofie, píše a bojuje za rešpekt širšej verejnosti voči autistom.

Takto napríklad glosuje reakcie okolia vo chvíli, keď ako chlapec priznal, že je autista: „Z idiota sa naraz stane malý génius. Čo z psychologického uhlu pohľadu, ak ponecháme stranou schopnosť spočítať trinástu odmocninu, napokon vyjde narovnako.“

„Pokiaľ sa spoznáte v jednom či dvoch príbehoch, buďte v pohode, nevyhadzujte peniaze a nebežte hneď k svojmu lekárovi, detským psychózam dokážete čeliť sami. A k veterinárovi už vôbec nie,“ píše Schovanec vo svojej smutno-humornej knižke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Aspergerov syndróm #autizmus