Vychádza V znamení panny Jany Farmanovej

Po témy svojich obrazov, akvarelov a kresieb nechodí Jana Farmanová ďaleko. V centre záujmu výtvarníčky, ktorá patrí medzi najvýraznejšie predstaviteľky figurálnej maľby, je život jej dcér.

08.02.2015 16:00
debata

Sleduje ich premeny z dieťaťa na dievča či z dievčaťa na ženu. Pohľad na jej tvorbu prináša monografia Jana Farmanová: V znamení panny, ktorá práve prichádza na knižný trh.

Jana Farmanová: V znamení panny Foto: Artforum, 2015
Jana Farmanová: V znamení panny, Artforum 2015 Jana Farmanová: V znamení panny

„Na príbehu ma zaujíma emócia, o ktorej hovorí, ktorá sa môže sledom udalostí v príbehu meniť a formovať. A mňa zaujíma tú emóciu dostať na papier alebo na plátno,“ vysvetľuje jedna z najvýznamnejších maliarok súčasnej slovenskej i českej výtvarnej scény. Koncentruje sa na emocionálne prežívanie aj na najrozmanitejšie situácie, ktoré city vyvolávajú vo vedomí vnímavého človeka. Zaznamenáva vnútornú premenu ľudskej bytosti, reagujúcej na všedné situácie, život, ktorý prežívajú je hrdinky a ktorý ich obklopuje. A očarúva náladovosťou a úprimnosťou výpovede.

Publikácia, predstavujúca výber z jej diel, je rozdelená podľa maliarskych techník. Na akvarely a kresby, maľby, posledná časť patrí dielam z rokov 2013 a 2014. Spolu s editorkou Ivanou Moncoľovou zaostrili optiku na akvarel. Techniku, vyžadujúcu sústredenosť, koncentráciu a rýchlosť. Akvarely doteraz Farmanová samostatne vystavovala len sporadicky. „Maliarka celoživotne otvára cesty k akceptácii myslenia iného človeka, preto aj v maľbe, ako aj v životnom postoji jej ide o porozumenie, ktoré potom tlmočí v maliarskom jazyku. Diváka vťahuje do senzuálneho vnímania obrazu, jeho príbehu, jeho vnútorného života,“ pripomína Ivana Moncoľová.

Monografiu Jana Farmanová: V znamení panny vydalo Artforum v spolupráci s vydavateľstvom Tympanon. Pokrstia ju zajtra o 17. h na vernisáži rovnomennej maliarkinej výstavy v Mirbachovom paláci Galérie mesta Bratislavy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Farmanová #výtvarníčka #figurálna maľba