Zajac a básnik ako superhrdinovia

Zajac z porcelánu je dosť exotická vec. Navyše ak býva na Egyptskej ulici a volá sa Eduard Tulane. Práve takýto zajac je hrdinom knižky Kate DiCamillo.

15.02.2015 12:00
debata
Kate DiCamillo: Eduard a jeho zázračná cesta Foto: Slovart
Kate DiCamillo: Eduard a jeho zázračná cesta Kate DiCamillo: Eduard a jeho zázračná cesta

Tento rozprávkový zajac mal chvost a uši z naozajstnej zajačej kožušiny a mohol nimi aj hýbať. Pôvabný a dômyselne technicky vybavený zajačik sa stal miláčikom svojej majiteľky, dievčatka Abi. Čo sa však nestalo – jedného dňa vzalo dievčatko zajaca na výlet loďou, vypadol jej z rúk a ocitol sa až na dne oceánu. Ležal tam, ležal, až kým ho nevylovil rybár. A tu sa začala púť zvláštneho zajaca po svete.

Putoval z rúk do rúk, zažíval dobrodružstvá a jeho zajačie srdce sa chvelo vzrušením. Prežil však aj hrôzy: napríklad na smetisku, kde ležal medzi pomarančovými šupkami, kávovou usadeninou a starou slaninou, sa zadúšal hnusom. Po čase ho však vyhrabal psík a bol zachránený. Potom sa zajac dostal k tulákovi, k starenke, k rôznym deťom a všade spoznal niečo zo života ľudí. Najviac ho zaujímala láska, ktorú aj on spoznal. Nešlo všetko hladko – jedného dňa sa Eduard rozbil, zdalo sa, že to je koniec, keďže bol však porcelánový, dal sa zlepiť. Potom sa ocitol v obchode, kde predávali hračky. A tam sa dočkal svojho veľkého stretnutia! Kniha Kate DiCamillo Eduard a jeho zázračná cesta má pri všetkom napätí pokojnú retro atmosféru, ktorú umocňujú realistické ilustrácie, pripomínajúce staré fotografie (ilustrácie Bagram Ibatoulline).

Kate DiCamillo: Flóra a Odyseus Foto: Slovart
Kate DiCamillo: Flóra a Odyseus Kate DiCamillo: Flóra a Odyseus

Autorka napísala príbeh podľa vlastného zážitku s podobnou hračkou: raz dostala na Vianoce elegantne oblečeného zajaca, na ktorého hneď aj zabudla a nechala ho sedieť zapadnutého v kresle. Potom sa jej snívalo, že zajac leží na dne oceánu a vtedy si na zapatrošenú hračku spomenula. Je to dojemný príbeh, veselší ponúka ďalšia knižka tejto autorky nazvaná Flora a Odyseus s podtitulom Dobrodružstvá lietajúceho veveričiaka. Aj táto má krásne ilustrácie (K. G. Campbell), ktoré sú možno až dominantné. Miestami sú robené formou komiksu, ktorý sa strieda so sólo ilustráciami a s prozaickým textom. Knižku uvádzajú slová: "Ona je rodená cynička. On je skromný veveričiak, z ktorého sa stane superhrdina a básnik. Flora a Odyseus spolu porazia  zloduchov, ubránia bezbranných a ochránia slabých. Či tak nejako.“ Je to skrátka knižka o zrode básnika, ale za veľmi humorných okolností. Jeho verše sú asi takéhoto typu: "Milujem tvoju guľatú hlavu, som veľmi veľmi hladný.“ Tejto poetickej nehe kontruje cynický a racionálny okolitý svet. Ich konflikty sú podané s roztopašným a milým humorom. Obe knihy vydal Slovart.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kate DiCamillo #detská knižka #porcelánový zajac