Ján M. Bahna: Tak bežal čas (1944-2014)

Kniha s podtitulom Memoáre architekta je akýmsi mixom osobných životopisných dát a spomienok, a dokumentácie diela, ktoré odoláva púhemu popisu slovami a treba ho vidieť - aspoň na fotografii, čo kniha poskytuje vo výdatnej miere.

22.02.2015 05:00
debata
Ján M. Bahna:
Tak bežal čas (1944-2014) Foto: Spolok architektov Slovenska
Ján M. Bahna Tak bežal čas (1944-2014) Ján M. Bahna: Tak bežal čas (1944-2014)

Ján Bahna, profesor architektonickej tvorby na bratislavskej VŠVU, v nej rekapituluje nielen svoj život – čo v prípade architekta možno nie je celkom obvyklé – ale predovšetkým svoju prácu, čo si vyžaduje vizuálne posolstvo. 

Z Bahnovho ateliéru vyšli riešenia stavieb, interiérov i rekonštrukcie, ktoré dnes tvoria často notoricky známu a výraznú podobu našich miest. „Rozhodol som sa pre architektonické memoáre písané autenticky a vykresľujúce architektúru na pozadí celospoločenských súvislostí,“ píše autor v predslove a vysvetľuje tiež, že v mene autenticity sa rozhodol napísať knihu sám, bez spoluautorstva profesionálneho pisateľa.

Popredný architekt, nositeľ Ceny Emila Belluša za rok 2014, je v posledných rokoch i autorom úspešných kníh o bratislavských vilách. Knižka vyšla pri príležitosti jeho sedemdesiatin.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #architektúra #Ján M. Bahna