Príbeh zo starodávnej vitríny

Dej knižky Miniaturista sa odohráva v dávnom Amsterdame. Mladá autorka Jessie Burtonová vovedie čitateľa do starobylého mesta v roku 1686, keď sa doň vydá osemnásťročná Nella.

10.03.2015 12:57
debata
Jessie Burtonová - Miniaturista Foto: Ikar
Jessie Burtonová - Miniaturista Jessie Burtonová - Miniaturista

Príde z vidieka a objavuje veľký svet. Burtonová píše román trocha ako scenár. Vysvetľuje to jej vzdelanie – študovala na Oxfordskej univerzite prednes a drámu, je aj herečkou. Postavy teda vystupujú, ako keby boli na scéne, pôsobia dramaticky.

Miniaturista sa dočkal veľkého úspechu – vo veľkom sa prekladá a nazývajú ho „najkrajším čítaním pred spaním“. Je trocha rozprávkový a trocha faktografický. Burtonová oboznamuje čitateľov s reálnym Amsterdamom, píše o uliciach, domoch, erboch, trhoch a šatách, ale okrem exteriérov mapuje aj vtedajší spôsob intímneho života v súkromí. Rozpráva o tom, ako sa ľudia stýkali a ako obchodovali. Zmienka padne napríklad o zozname remeselníkov, ktorí v Amsterdame žili, a je to knižka obsiahla ako telefónny zoznam. Autorka si všíma zaujímavé detaily zo života – aj ona je vlastne miniaturistka – ide do podrobností. Hlavná hrdinka príbehu Nella je dievčina s odvážnym temperamentom, ako keby bola z dnešných čias. Je sebavedomá, bystrá, zvedavá, priama. Matka ju síce vydala „z rozumu“, ale manžel sa jej páči, miluje ho. Dostane sa však do čudnej domácnosti, kde býva aj švagriná a služobníctvo. Muž, kupec, sa doma zdržiava málo, stále sa zatvára vo svojej pracovni, zanedbáva mladú ženu. Tej tajnostkárska atmosféra domu vôbec nesedí a snaží sa ju rozlúštiť. Najzvláštnejšie veci sa však ešte len začnú diať. Muž jej podaruje vitrínu, skrinku zo vzácneho dreva, v ktorej sú členené poličky. Nella poverí miestneho rezbára – miniaturistu, aby ju zapĺňal figúrkami. Vitrína sa stane odrazom skutočného života. To, čo sa má stať, odhadne miniaturista už dopredu, a figúrky, ktoré dodáva, akoby naznačovali budúci osud domácej panej a celej rodiny.

Samozrejme, ten osud nie je nijako jednoduchý, sú v ňom vášne, vzťahy sa komplikujú, záhady sa prehlbujú. Burtonová dokázala v knižke udržať napätie, príbeh rozpráva ako rozprávku pre dospelých. Nie je to však text na rýchle čítanie. Vyžaduje si pozornosť. A najzaujímavejšie je, že vitrína (miniatúra domu) skutočne existuje. Nachádza sa v Rijksmuseu v Amsterdame. Kedysi ju vraj vlastnila skutočná Nella Oortmanová. Autorka opriadla tento exponát príbehom. Je to to najkrajšie, čo sa môže nejakej veci stať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Amsterdam #román #Miniaturista