Úžasná Plochozem prišla o svojho stvoriteľa Pratchetta

Anglický autor fantastickej literatúry Terry Pratchett, ktorého preslávila séria kníh o Úžasnej Plochozemi, podľahol vo veku 66 rokov Alzheimerovej chorobe. Počas svojho života vydal viac ako 70 kníh, iba samotná séria o Plochozemi má 40 dielov.

12.03.2015 16:31 , aktualizované: 18:18
Terry Pratchett, spisovateľ Foto:
Terry Pratchett zomrel vo veku 66 rokov.
debata

Sir Terry Pratchett začal časopisecky publikovať už ako tínedžer. Keď mal 17 rokov zanechal školu a začal pracovať ako novinár. Koncom 60. rokov, keď robil rozhovor s istým vydavateľom, spomenul mu, že má v zásuvke vlastnú knihu. Oplatilo sa. Stala sa jeho debutom a v roku 1971 vyšla pod názvom Koberčania. O tri desaťročia neskôr, keď už bol slávnym autorom Plochozeme, ju prepísal a nanovo vydal. „Táto kniha má dvoch autorov a obaja boli rovnakým človekom,“ uviedol k tomu.

Prvá zo série štyridsiatich kníh o Úžasnej Plochozemi vyšla v roku 1983 a mala podtitul Farba mágie. Z kníh sa predalo asi 80 miliónov výtlačkov a bola preložená do zhruba štyridsiatich jazykov. Pratchett vo svojich vtipných knihách paroduje alebo čerpá inšpiráciu aj z diel klasikov ako J. R. R. Tolkien, H. P. Lovecraft či trebárs William Shakespeare, ale tiež z mytológie a rozprávok.

V Plochozemi vytvoril Pratchett fantastický svet obývaný množstvom komických postáv. Plochozem leží na chrbtoch štyroch slonov, ktoré zase na svojom pancieri nesie vesmírom obrovská korytnačka. Vo Farbe mágie sa čitateľ stretáva s excentrickou dvojicou protagonistov – naivným turistom Dvojkvietkom, za ktorým behá jeho batožina a jeho sprievodcom, Vetroplašom, ktorý je síce čarodejníkom, ale nie veľmi schopným, keďže ovláda iba jedno kúzlo. „Podarenú dvojicu čakajú neuveriteľne bláznivé dobrodružstvá s barbarom Hrunom, vymyslenými drakmi, skutočným Smrťom a ďalšími podivuhodnými bytosťami…,“ píše vydavateľstvo Tallpress, ktoré knihu vydalo v slovenskom preklade Vladislava Gálisa v roku 2003.

Už v roku 1993 však vyšiel český preklad Jana Kantůrka a medzi Pratchettovými priaznivcami sa tak s novým prekladom strhla roztržka či je „lepší“ český alebo slovenský preklad. „V prvom rade chcem povedať, že prácu Jana Kantůrka si vážim, s Plochozemou som sa prvýkrát stretol v jeho preklade. Keď som sa pustil do prekladania Plochozeme, musel som počítať s tým, že časť čitateľov, ktorí sú zvyknutí na českú Zeměplochu, budú k slovenskému prekladu pristupovať s nedôverou. Pri prekladaní Farby mágie som sa preto usiloval, aby ma nikto nemohol obviniť, že český preklad kopírujem. Dnes už novšie časti Zeměplochy nečítam, aby som ani podvedome nebol ovplyvnený českým prekladom,“ povedal Gális v rozhovore na stránke fandom.sk. Pripomenul tiež, že priemerný slovenský čitateľ tak ostro nevníma prípadné nedostatky českého prekladu.

Samotný Pratchett sa pred neikoľkými rokmi pri návšteve Prahy pochvalne vyjadril o českých prekladoch svojich diel. „Moje knihy sú veľmi dobre preložené do češtiny, pretože z nejakého dôvodu Briti a Česi zdieľajú jednu vec – hrajú sa so slovami, " citovala ho vtedy ČTK. Samotný Pratchett bol pritom z prvého dojmu z Kantůrka zhrozený, pretože ten angličtinu síce pasívne ovláda dokonale, komunikovať však v nej príliš nevie. "Predstavili ma ako prekladateľa jeho kníh – vtedy som preložil hádam tri alebo štyri – načo som požiadal, aby so mnou hovoril prostredníctvom tlmočníka. Zosinal. Potom videl verejné čítanie, že množstvo ľudí sa smeje pri českej aj anglickej verzii v rovnaký čas, čo bolo pre neho dôkazom, že vtip zostáva zachovaný,“ povedal Kantůrek na stránke Pratchett.eu.

Ďalší diel Plochozeme mal vyjsť koncom tohto roka, či sa tak stane je však otázne. Sán spisovateľ však vyhlásil, že by bol rád, ak by v sérii kníh o Plochozemi pokračovala jeho dcéra Rhianna, ktorá píše príbehy k videohrám.

Na začiatku 80. rokov sa Pratchett zamestnal ako hovorca istej elektrárenskej spoločnosti, pod ktorú spadalo aj niekoľko jadrových elektrární. Koncom 80. rokov si však už mohol dovoliť venovať sa iba písaniu, v priemere mu vyšli dve knihy ročne. V roku 1998 sa stal držiteľom radu britského impéria za služby literatúre, v roku 2009 ho pasovali za rytiera.

„Keby som vedel, že budem môcť zomrieť, keď budem chcieť, tak každý deň života by mal cenu milióna libier. Keby som vedel, že by som mohol zomrieť, budem žiť. Môj život, moja smrť, moja voľba,“ povedal Pratchett v roku 2010 na tému eutanázie. Spisovateľ, ktorý od roku 2007 trpel Alzheimerovou chorobou, bol jej zástancom a usiloval sa o zriadenie špeciálnych súdov, ktoré by eutanáziu povoľovali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #spisovateľ #Terry Pratchett #Úžasná Plochozem